Přelom roku bez ohňostrojů, překvapení u zkoušek a novobydžovské diamanty. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Ti, kteří mají rádi na Silvestra barevné ohňostroje, si budou letos muset v Královéhradeckém kraji poradit svépomocí. Žádné z rozhlasem oslovených měst se nechystá oslavit příchod nového roku tímhle způsobem. Důvodem je především epidemiologická situace, jak zjistil reportér Tomáš Lörincz.

Města v Krkonoších dlouhodobě ohňostroje nepodporují, striktní je v tomhle směru třeba Špindlerův Mlýn, nicméně o každé silvestrovské půlnoci se náměstí i tak díky vysoké koncentraci lidí mění v přehlídku pyrotechnických efektů. V žádném případě by se pyrotechnika neměla používat na horských boudách a chalupách, ale minulé roky ukázaly, že se zákaz ohňostrojů v národním parku řada boudařů nebo hoteliérů rozhodla ignorovat.

Čtěte také

Na Náchodsku začaly talentové zkoušky na některé střední školy. V Červeném Kostelci na Střední průmyslovou školu Otty Wichterleho. Kromě jiného tam usilují o přijetí i budoucí módní návrhářky v oboru Modelářství a návrhářství oděvů. Studentky se ale teprve ráno přímo na místě dozvěděly, že v případě přijetí nenastoupí od září v Červeném Kostelci, ale v několik kilometrů vzdáleném Velkém Poříčí.

Problém může být s dojížděním. Autem sice trvá cesta jen asi deset minut, veřejnou dopravou je to ale mnohem složitější. Je ale pravda, že jeden z rodičů uvedl, že mu změna nevadí. Rodina totiž bydlí v Broumově a odtamtud bude dojíždění možná jednodušší než do Červeného Kostelce. To ale zdaleka neplatí pro všechny.

Čtěte také

Diamanty z Nového Bydžova zvítězily v dalším ročníku televizní talentové show Česko Slovensko má talent. Svým finálovým vystoupením na téma Lidice dojala k slzám Taneční skupina Diamonds tisíce televizních diváků. Vítáme v rozhlasovém studiu učitele tance a také tanečníka a choreografa Jozefa Goliana, spolu s tanečnicí Libuší Marií Novotnou.

„Ozvala se nám Amerika má talent, 17. série. Pozvali nás, v lednu to budeme domlouvat. Uděláme vše pro to, abychom se tam dostali," říká Jozef Golian, Taneční skupina Diamonds z Nového Bydžova.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.