Přelepit si na poznávací značce auta vlajku EU vás může přijít pěkně draho

10. červenec 2016

Malá rebelie, která ale může stát i tisíce korun. Řidičům, kteří si na poznávací značce svého auta přelepí, nebo jinak "upraví" vlajku Evropské unie, hrozí pokuta. Úpravou registrační značky se totiž dopouštějí přestupku. Navíc s tím pak může mít řidič problém nejen při silniční kontrole, ale i při kontrole technického stavu vozidla.

„Proč? Já jsem v Evropské unii být nechtěl, tak proč bych tam měl mít nějakou značku Evropské unie. Já to tam nechci, tak to tam nemám," říká pan Lukáš, který má znak Evropské unie na svém autě přelepený českou vlajkou už několik let.

Policisté zatím neříkali nic. Navíc je to tak malé, že si toho stejně nikdo nevšimne.Pan Lukáš, řidič a majitel auta

Problémy s tím zatím prý neměl: „Kdyby s tím měli problém na technické kontrole, tak to odlepím. A až pojedu zpátky, tak si to tam zase přilepím."

Čtěte také

Přesto je ale jakákoliv úprava registrační značky zakázaná, říká Sára Pralovszká z Ministerstva dopravy: „Podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích má registrační značka jasně danou podobu, do které řidič přelepením symbolu Evropské unie zasahuje. Jedná se proto o přestupek."

Registr vozidel v Praze

Pokud policisté při silniční kontrole zjistí podobnou úpravu registrační značky, mohou řidiči na místě uložit pokutu až do výše několik tisíc korun, říká Jan Čížkovský z královéhradecké krajské policie: „Pokud při kontrole zjistíme, že je na registrační značce například nějaká samolepka, která ani tak velkou měrou neznesnadňuje čitelnost dopravní značky, řešíme tento přestupek v blokovém řízení. Zákon nám umožňuje uložit pokutu až do výše 2 000 korun."

Pokud by ale samolepka nebo jiná úprava registrační značky její čitelnost zhoršovala, nebo by do ní jiným způsobem víc zasahovala, pak už řidiči hrozí pokuta až 10 000 korun.

autor: zen
Spustit audio