Překvapení pro celníky! Pašerák léků z Polska ujížděl před rukou zákona na kolečkových bruslích

23. červenec 2019 15:39

V polském příhraničí se královéhradečtí celníci často setkávají s lidmi různých věkových kategorií, kteří se snaží převážet z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu nebo drogy rozličných druhů. Zatímco někteří z nich dobrovolně a odevzdaně podstoupí celní kontrolu, přičemž jsou si vědomi svého odhalení, jiní se snaží co nejrychleji z dohledu celníků uniknout. 

Pašeráci neúspěšně ujíždějí v osobních automobilech, na motocyklech, najdou se i tací, kteří využívají vozidel taxislužby či autobusové dopravy, případně utíkají po svých. Sedmatřicetiletý muž v minulých dnech na Trutnovsku zvolil k přepravě své nelegální zásilky kolečkové brusle.

Setkání s pašerákem na kolečkových bruslích bylo pro celníky překvapením

Při výkonu noční služby spatřili po dvaadvacáté hodině na silnici muže na kolečkových bruslích s napěchovaným batohem na zádech. Vzhledem ke skutečnosti, že se běžně k provozování tohoto druhu sportu využívá jiná denní doba, rozhodli se muže zkontrolovat. Na hlasité sdělení: „Celní správa, celní kontrola", muž reagoval rychlou otočkou do protisměru.

Celníci na Náchodsku zadrželi padělané letní zboží za téměř dva miliony korun

Celníci zabavili padělky za čtyři miliony korun

Hradečtí celníci zadrželi při běžné celní kontrole na Náchodsku dodávku s padělky známých značek. Dva muži a jedna žena vietnamské národnosti převáželi z Polska přes šedesát kusů textilu, kabelek a brýlí za zhruba dva miliony korun. 

Hlídka se za bruslařem rozjela. On se po několika metrech rozhodl pro změnu své trasy a prchl do lesa. Zanedlouho se po neúspěšné jízdě lesním porostem vrátil již bez batohu zpět k silnici, sedl si do příkopu a nechal si dobrovolně přiložit služební pouta.

Během prohlídky u něho celníci našli 2 gramy rostlinné pryskyřice připomínající svou konzistencí, zápachem i barvou hašiš a zkumavku se stopovým množstvím bílé krystalické látky.

Muž přiznal, že batoh, který v lese odhodil, patří jemu a na otázku, co je v něm, reagoval slovy, že tablety léků Apselan, které nakoupil v Polsku za 50.000 korun.

Pašerák léků ujížděl na Trutnovsku celníkům na kolečkových bruslích

Téměř 6 tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin muž údajně před státní hranicí vyloupal z blistrů a uložil do igelitového sáčku. Prekurzory k výrobě drog a injekční stříkačky ukryté v batohu celníci zajistili.

S tímto mužem se celníci nesetkali poprvé

Před třemi měsíci jej lapili v potoce, kde se ocitl se svým osobním automobilem poté, co nezvládl rychlou jízdu lesem, kam před celníky z pozemní komunikace odbočil.

Víte kam chodívali posedět Krkonošští pašeráci?

Krkonoše v zimě

Krkonošská samota Rezek, bývala prvními evangelickými osadníky zvána Nový Jeruzalém.

Tehdy vezl pervitin, konopí, příslušenství varny a přípravky pro výrobu drog.

Muž byl již minulosti pravomocně odsouzen a brány věznice opustil v prosinci 2017. V dubnu letošního roku bylo proti němu zahájeno nové trestní stíhání.

Byl obviněn ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. Stíhán je na svobodě.

autor: baj | zdroj: Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Spustit audio

Související