Přeje velmi proměnlivé počasí letošního jara sadům a zahradám? Prospívá klima ovocným stromům?

8. červen 2022 08:08

Jak se daří v letošním zvláštním jaru ovocným stromům? Za odpovědí na tuto otázku jsme se vydali do Vrchlabí. Ve štěpnici starých a krajových ovocných odrůd Správy Krkonošského národního parku natáčela reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Jak si vede štěpnice v tom střídavém počasí? Přízemní mrazíky a následně meteorologové hlásí zase 30 stupňů.

„Já bych řekla, že stromům to teď nevadí. Přízemní mrazíky už nejsou, stromy odkvetly a vypadá to, že celkem dobře. Jabloně samozřejmě mívají střídavou plodnost, takže některé odrůdy nasadily na květ a na plody, jiné odpočívají. A ty drobné výkyvy počasí, také nám to musí někdy déšť zalít,“ usmívá se odbornice Správy Krkonošského národního parku Ludmila Harčariková.

Čtěte také

Takže, nejen ve stodole ráj, když je studený máj, ale i ve štěpnici. Vím od vás, že nejhorší kombinace je pro stromy slunce a vítr. „Ano, to vysychají blizny. Včely květy opylují, ale ten pyl nedokáže prorůst bliznou a nedojde k opylení, ačkoliv včelky se snaží. Prostě to zaschne.

Jak je to se suchem? Řekla bych, že letos Krakonoš zalévá docela slušně. „Zalévá, ale nejsme přesvědčena o tom, že dostatečně v dubnu, kdy bylo poměrně dlouhé období, kdy bylo sice chladno, ale nespadla ani kapka. Povrchová vrstva by mohla být namočena, ale uvidíme, co dole.

Čtěte také

V sobotu 11. června se koná Den otevřených zahrad. Bývají přístupné i takové zahrady, které zájemci běžně navštívit nemohou. Tedy například i Genetická banka, kterou máme právě za zády. „Ano, měla by být otevřena. Pěstujeme tady chráněné a ohrožené druhy Krkonoš. Když to řeknu zjednodušeně, od Vrchlabí až po vrchol Sněžky, a od Harrachova až po Úpu a Rýchory, dodává Ludmila Harčariková.

Taková malá botanická zahrada, ale plná vzácností.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související