„Přeháníte! Já jsem jen obyčejný člověk“, říká Miloslav Fišer, čerstvý držitel Jičínské pečetě

2. únor 2020

Skromný, nesmírně pracovitý a houževnatý. Takové přívlastky patří k bývalému vikariátnímu asistentovi  Miloslavu  Fišerovi z Jičína,  který je dalším, v pořadí devátým držitelem Jičínské pečeti. Od roku 2009 ji uděluje spolek Jičínská beseda, která v posledním lednovém dni ocenila Fišerovy dlouhodobé a mimořádné zásluhy o záchranu a nadstardardní péči o sakrální památky Jičínska.

Předávání se uskutečnilo na faře jičínského arciděkanství, kde byli kromě zástupců Jičínské besedy i další příznivci Miloslava Fišera a rodinní příslušníci.

Čtěte také

Díky nasazení Miloslava Fišera došlo k řadě počinů, které by se za standardních okolností s největší pravděpodobností buďto vůbec neuskutečnily, anebo jen ve velmi omezené míře.

„Vedle záchrany střechy kostela Všech svatých pod Zebínem, věže i střechy kostela svatého Ignáce v Jičíně, sanace krovu kostela svatého Jakuba Většího v Jičíně, zrestaurování oltářů v kostele svatého Ignáce, zrestaurování obrazů Zvěstování Panně Marii a svaté Sekundiny od Karla Škréty, nelze přehlédnout například i jeho nenahraditelnou roli při odborném posouzení vzácné ikony Panny Marie Rušánské, stejně jako výzkumu a zrestaurování unikátního barokního relikviáře s ostatky patronky města Jičína svaté Sekundiny,“ přiblížil předseda Jičínské besedy Pavel Kracík s tím, že laureát odvedl za jedenáct let skutečně mimořádné dílo a to nejen při péči o památky, ale i při prosazování jejich rekonstrukcí doslova na poslední chvíli.

O většině Miloslavových aktivit veřejnost vůbec neví

„Ne, že by se nevědělo o projektech, ale lidé nevědí, kdo za jejich prosazováním stojí. Právě na to jsme se snažili předáním Jičínské pečeti upozornit. Dostal ji nesmírně charakterní, tvrdě zásadový, nadaný a zároveň bytostně skromný člověk. Nemá nejmenší potřebu na sebe upozorňovat a stále zdůrazňuje týmovou práci."

Laureát ocenění Jičínská pečeť Miloslav Fišer

Miloslav Fišer na výčet zásluh zareaguje: „Vždyť přeháníte. Jsem jen obyčejný člověk, který tady před jičínským kostelem pravidelně uklízí holubí trus."

Čtěte také

Vedle řady pestrých a časově náročných administrativních prací se snažil dotáhnout do konce třeba i řemeslné práce. K nim patří mj. i podíl na úpravě farní společenské místnosti, kde vlastnoručně postavil krb, v jehož blízkosti se předávání ceny uskutečnilo.

„Bývala to tady ratejna, bílá, studená. Prohlédl jsem dokumentaci, kde jsou komíny a navrhl řešení, o kterém jsem si myslel, že se k této farní barokní budově, kde je tloušťka zdí metr dvacet, hodí. S panem páterem Jandejskem jsme se shodli na krbu a on mi nechal volné ruce. Když teď přijdou děti na náboženství, vlítnou sem, škrpály lítají taky, ony sahají na rozehřátý kámen a člověk si říká: Ano, to byla dobrá volba. Umožnili jsme tady i setkávání pétépáků, kteří si pochvalovali, jaké je tu příjemné teplo. Už jenom ten psychologický moment plamene za sklem je dobrý," vypráví s úsměvem Miloslav Fišer. A tak, aniž by vědomě chtěl, potvrzuje, že Jičínská pečeť je v povolaných rukách.

Jičínská pečeť
„Za dluh pokládej, by chvála tomu se vzdala, kdo má platné zásluhy.“ Jičínská pečeť je ocenění, kterým spolek Jičínská beseda od roku 2009 projevuje své poděkování a uznání všem, kteří na Jičínsku zanechali svůj hluboký pozitivní otisk. V duchu tohoto obrazného příměru dostalo ocenění podobu otisku středověkého gotického pečetidla města Jičína. Umělecký předmět vyrobený z vysoce olovnatého skla v barvě zlatého topazu pochází z ateliéru známého sklářského výtvarníka Jiřího Ryby. Tzv. Jičínská pečeť je udílena v nepravidelných intervalech nejen regionálním odborníkům z oblasti humanitních a přírodních věd nebo umělcům, ale je i oceněním pro činorodé organizátory občanských aktivit a výrazné osobnosti s niterným vztahem k Jičínsku.

Ocenění dosud převzali:

2009 – ředitel jičínského muzea Jaromír Gottlieb
2010 – pamětník a skaut Stanislav Hylmar
2010 – historik a archivář Jindřich Francek
2011 – regionální historik Vladimír Úlehla
2012 – ochránci přírody a pamětníci Josef a Zdeněk Koťátkovi
2014 – regionální historik a sběratel historických pohlednic Karel Čermák
2015 - literární historička a archivářka Eva Bílková
2020 - bývalý vikariátní asisetnt Miloslav Fišer

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka