Předposlední červencoví "Hosté do domu"

24. červenec 2009

Naše šestice hostů byla letně a prázdninově naladěna a v tomto uvolněném duchu se nesla i naše pravidelná "Setkání" Českého rozhlasu 2 - Praha. Na výlet a za mizejícími kapličkami jsme se vydali s Michalem Valenčíkem. Mezitím nás trenér Lukáš Másilko a hráč Matěj Plch zasvětili do historie a budoucnosti futsalu. Po "fyzické námaze" jsme si sedli a s Václavem Dortem zalistovali nejslavnějšími komiksy. S Jakubem Zichou jsme si pak sborově zazpívali a s Hanou Heřmánkovou se vydali m.j. na návštěvu Divadla bez zábradlí. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V pondělí jsme uvítali sbormistra Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy Jakuba Zichu. Přední české neprofesionální sborové těleso je složené především ze studentů, absolventů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a ostatních pražských vysokých škol. Dozvěděli jsme se, že vznikl v roce 1948 a je tak vůbec nejstarším českým akademickým sborem. Vedle pravidelné koncertní činnosti v Praze a jiných místech České republiky, vystupuje často i v zahraničí, např. v Německu, Rakousku, Itálii a Francii, ale koncertoval i v Mexiku, USA a Izraeli, kde sbor vystoupil jako první české pěvecké těleso po více než čtyřiceti letech. Vladimír Kroc se našeho hosta m.j. ptal na nedávné vítězství sboru na prestižním mezinárodním festivalu sborového umění v Jihlavě. Jakub Zicha je rekordmanem, tedy prý nejdéle sloužícím uměleckým vedoucím v historii tohoto souboru.

Logo

Úterní "Setkání" bylo ve znamení komiksů. Čím si tento poměrně nový směr získává příznivce, jaké jsou ty nejslavnější a nejčtenější komiksy? A jak se daří komiksům ve filmu? O tom mluvila Daniela Brůhová se znalcem, překladatelem a šéfem Comics centra Václavem Dortem. Vydavatelství Comics Centrum vzniklo v roce 2003 a zaměřuje na comicsové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scénáristické i grafické stránce. V roce 2005 ve spolupráci s předním britským comicsovým tvůrcem Bryanem Talbotem digitálně upravilo první román v obrazech vytvořený pro dospělé čtenáře - Dobrodružství Luthera Arkwrighta. Tato kniha je v současnosti z Comics Centrem vytvořených podkladů přetiskována v mnoha zemích světa, včetně USA.

Logo

Ve středu usedla do studiového křesla moderátorka a podnikatelka Hana Heřmánková. Vydali jsme se m.j. společně do Divadla bez zábradlí. S Pavlem Kudrnou zavzpomínala na dobu, kdy profese televizních hlasatelů ovládala obrazovku veřejnoprávní televize. Dnes se, spolu s manželem a hercem Karlem Heřmánkem, starají o chod Divadla Bez zábradlí, které provozuje i Městské divadlo v Karlových Varech. Mají tři děti. Když začali synové Kája a Pepa chodit do školy, vyprosili si na rodičích dalšího sourozence, a tak přibyl František. Do doby, než se Haně Heřmánkové narodili synové, měla spoustu práce nejen jako hlasatelka. Pracovala jako moderátorka soukromé rozhlasové stanice a zahrála si i ve filmu. V roce 1992 se stala držitelkou ceny diváků TýTý v kategorii nejoblíbenější televizní hlasatel. V současné době se stále věnuje i televiznímu pořadu pro ženy Sama doma a je členkou správní rady nadačního fondu Slunce, který pomáhá mentálně postiženým dětem a dospělým.

Logo

Velké příběhy malých památek. Tak by se dalo nazvat čtvrteční setkání Jana Křeliny s Michalem Valenčíkem, který od 90. let tráví veškerý svůj volný čas tím, že chodí po krajině a zakresluje drobné kapličky, kříže, Boží muka a kostelíky, o které se po bouřlivém XX. století nikdo nepostaral. Asi proto, že nejsou turisticky významné a nepřitahují autobusy plné lidí. Nicméně tvoří společnou paměť národa. Michal Valenčík je obchází, mapuje a pak se např. obrací na starosty a občanská sdružení s žádostí o jejich záchranu. A proč to všechno dělá? Prý proto, že se vždycky zajímal o památky a taky hlavně zažil totalitní režim, kdy se sakrální objekty houfně likvidovaly. Chtěl si původně "jen tak pro radost" udělat přehledný soupis toho, co se zachovalo a co bylo zničeno, protože žádná oficiální publikace tehdy neexistovala. Podařilo se mu najít staré vojenské mapy a všechny objekty v nich zakreslené objížděl. Odhadem jich má v databázi asi 15 500. Z nich prý asi 2 800 bylo zbořeno za dob socialismu a 1800 jich zůstává dodnes v neutěšeném stavu.

Logo

V pátek jsme přivítali hosty dva. Za mikrofon se posadili trenér Lukáš Másilko a Matěj Plch, jeden z hráčů, který je iniciátorem založení futsalového týmu Masarykovy univerzity v Brně. Společně s bratrem a svými kamarády zkouší hrát futsal už několik let a byl u prvního významnějšího setkání českých zájemců o futsal pro nevidomé. Vedl je brazilský trenér Gabriel Mayr 21. června 2008 v Olomouci. Nejen o historii, pravidlech i budoucnosti tohoto paralympijského sportu si povídali se Zitou Senkovou.

Logo


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.