Před třemi lety se v Královéhradeckém kraji objevil první případ onemocnění covid-19

9. březen 2023 07:59

Onemocnění covid-19 se poprvé v Královéhradeckém kraji objevilo 9. března 2020, tedy přesně před třemi lety. A zdravotníci ve Fakultní nemocnici Hradec Králové následky pandemie pociťují i teď. Pacientům totiž pořád pomáhají odborníci z tamního Centra postCOVIDové péče.

Čtěte také

„Pane Lorenc, dáme si klipeček na nos. A tohle do pusy, pěkně. Přitiskněte rty a budeme si v klidu dýchat.“ Těmito pokyny začíná pro Jiřího Lorence spirometrické vyšetření. Jde o jedno z kontrolních měření, kterými lékaři prověřují funkčnost plic.

V týmu lékařů, kteří stáli před dvěma lety za zrodem postcovidového centra, je i jeho vedoucí, Michal Kopecký. Jak naměřené hodnoty po spirometrii zkušený lékař vyhodnotil? „Když se kouknu na tu křivku, tak má normální parametry.

„Já mám za sebou krátce po sobě dvakrát covid, oboustranný zápal plic a celkovou sepsi.“ Pan Lorenc patří ke čtyřem tisícovkám pacientů, kteří zdejším centrem prošli. Lidé sem přijížděli především v počátcích pandemie ze všech koutů naší republiky.

Čtěte také

„Když jsme měli variantu Delta, tak to byla spíše respirační onemocnění, pacienti trpěli zápaly plic, únavou a dušností, poruchou čichu nebo chuti. A celkovou únavou. Potom byly různé neurologické problémy, vypadávání vlasů, různé kožní změny. A v současné době je to spíše o únavě, nespavosti, různých neurologických problémech, říká Michal Kopecký.

„Máme asi jen desítky lidí, kteří stále trpí nějakým symptomem. Ti jsou v naší péči od 3 do 6 měsíců. A ony symptomy většinou vymizí.

Jednasedmdesátiletý Josef Macháček má za sebou těžký průběh covidu.

Čtěte také

40 dnů strávil v umělém spánku a po dvou letech se na lůžkové oddělení vrátil. „Opět jsem měl nízkou saturaci. Teď už je to lepší, takže mě pustí domů.

Na plicní klinice není v současné době hospitalizovaný žádný pacient s akutním onemocněním covid-19, říká další z týmu, lékař Mikuláš Skála. „Situace je nyní odlišná. Akutních případů naštěstí není tolik. Hlavně díky očkování a nějaké míře promořenosti populace.

Vytížená zůstává i nadále ambulance Centra postCOVIDové péče ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Denně tady vyšetří desítku pacientů, včetně těch, kteří přicházejí na pravidelné kontroly.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související