Prchající stan, splašené trubky nebo hadrák. I to jsou přezdívky legendárního tříkolového Velorexu

3. září 2022 07:30

Ve své době slavné tříkolové vozítko Velorex bylo fenoménem a zůstává ním i v dnešní době. I proto se rozhodlo Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou věnovat tomuto přibližovadlu celou výstavu. Jenže zatím nemá co ukazovat a tak se obrací s prosbou k veřejnosti. Muzejní depozitáře totiž v tomto případě moc štědré nejsou. 

Míříme do hlubin muzejního depozitáře za kovové mříže. A budeme hledat exponáty. Zní to sice trošku dobrodružně, ale Martina Marxová dobře ví, kde je co uloženo. „Víme přesně kde co je, máme vše popsané a zapsané. Ale je to vždy i určité pátrání, musíme si ty předměty prohlédnout, jak jsou vhodné pro náš účel. Protože ne všechny jsou bohužel nafocené.“

Co dnes hledáme?

„Hledáme předměty k nové výstavě s tématem Velorexu. Předmětů je tu hodně, ale je to poměrně stísněný prostor, tak předpokládám, že žádný Velorex tu nenajdeme.

Čtěte také

Proč bude vlastně výstava o Velorexu a proč musíme exponáty hledat? „Velorex je spojený s naším regionem, vyráběl se tu. Proto bylo vybráno tohle téma pro výstavu. I když není v našich sbírkách tolik zastoupeno. Ale současně touto výstavou trošku doufáme, že bychom naše sbírky mohli o tyto předměty obohatit.

Jsme právě v depozitáři oděvů a otevíráme jeden šuplík za druhým. Martina Dostálová je spolukurátorkou připravované výstavy.

Jak se pracuje s výstavou, když ještě nevíte, co tam bude ve finále vlastně vystaveno? „Jde to opravdu velmi těžko. Nejdříve musíme zjistit, co vlastně máme ve sbírkách, potom oslovíme okolní muzea, jestli něco vhodného nemají. A dále oslovíme soukromé osoby.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou chce uspořádat výstavu o Velorexu

Velorex byl vážně fenomén. Proč se bude ale konat výstava právě v příštím roce? „Na tuhle otázku by vám asi nejlépe odpověděl náš pan ředitel. Tak možná přehodím pomyslný míč právě na něj.

Tomáš Zelenka je tu s námi. „Velorex jsme si vymysleli proto, že jde o výstavu v trochu jiném duchu, než jaké jsme dosud dělali. Chtěli bychom zkusit nalákat do muzea třeba také víc mužských návštěvníků. A trochu jinou skupinu lidí, kteří běžně do muzea nechodí.

Kdo by měl doma nějaký sbírkový předmět, který by mohl Muzeu a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou zapůjčit nebo darovat právě na plánovanou výstavu o Velorexech, tak může přímo oslovit zdejší pracovníky.

Muzeum a galerie Orlických hor
se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související