Prazvláštní skalní soutěska na Podkosti. V Českém ráji můžete stále najít zajímavosti téměř neznámé

1. červenec 2021 08:55

Ty největší a přitom téměř neznámé kuriozity našich letních putování můžeme často najít doslova „u cesty". Jako třeba prazvláštní skalní soutěsku na Podkosti v České ráji, u které se zastavila s geografem Vlastimilem Pilousem redaktorka Eliška Pilařová. 

Čtěte také

Víme, že v Českém ráji je kvalitní pískovec.
„Ale tohle je čedičový lom. Je to specialita Českého ráje a ještě přilehlého Českodubska, že tady těmi pískovci pronikly nejen sopečné komíny, které vytvářejí Bezděz, Ralsko a další kopce."

„Ale na několika místech využily svislé praskliny, odborně řečeno tektonické linie, a ty měly třeba šířku jen dva až tři metry v těch pískovcích. A ta láva se protlačila na povrch."

Pískovec vidíme.
„Boky jsou pískovcové. A to, co je vytěžené, to prázdno, které tady vidíme, to byl právě čedič."

Čtěte také

To byla ona žíla ještě před nějakými 200 lety.
„V době, kdy začalo Rakousko budovat modernější silnice s bytelnějším podložím, takzvané císařské, které by zvládly i mašírující vojsko, na to byl zdejší pískovec zcela nevhodný. Je měkký a snadno se drobí."

„Čedič, to je jiná liga, to je hornina tvrdá a odolná. A tak páni inženýři vyhledávali čedičové kopce jako Zebín a Veliš, ten zejména na to doplatil, protože ten je dnes doslova rozvrtaný těmi lomy, ale pokud někde zjistili, že je tato žíla a navíc ještě v blízkosti silnice, což je právě tady, tak to operativně využili. A vytěžili po délce takovou soutěsku s podélnými svislými stěnami."

„Tak vznikly tyto originální koridorové lomy, které nikde jinde v republice nemají obdobu."

Čtěte také

Vypadá to téměř jako soutěsky ve skalním městě.
„A ty odlomené kusy pískovce, které tady vidíme, se samy zřítily. Protože po tom odtěžení čediče začaly pískovce zvětrávat a stěny se bortily. Ale tento případ zůstal poměrně dobře zachovalý. Opravdu je to téměř jako nějaká strašidelná soutěska."

„V některých těch lomech se už pískovec doslova zřítil a vše zavalil. takže už je tam jen vidět taková rýha ve svahu."

Umím si představit, že kdyby tohle bylo na mapách cyklostezek, tak se tady udělá adrenalinový výběh až nahoru.
„To se nedá vyloučit. Ale i když je to jen 20 metrů od silnice, tak protože to není na mapách, tak o tom ví v podstatě jen několik geologů," dodává s úsměvem Vlastimil Pilous.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související