Pražský hrad zaplatil dluh, kvůli kterému se ocitl v exekuci

2. duben 2008

Exekuce na svatovítskou katedrálu a některé další objekty Pražského hradu už zřejmě nehrozí. Správa Pražského hradu uhradila dluh ve výši asi 1,4 milionu korun, kvůli kterému byla exekuce vyhlášena. Peníze dlužila společnosti Gema Art Group.

Informaci o zaplacení dluhu oznámila Správa Pražského hradu dnes. Částka ale odešla z jejího účtu už 27. března, potvrdil Radiožurnálu ředitel správy Ivo Velíšek.

"Informaci jsme samozřejmě zveřejnili na základě toho, že se objevily informace, že nepostupujeme v souladu s tím, co požaduje exekutor. V okamžiku, kdy bylo vydáno rozhodnutí soudu, že je naše odvolání zamítnuto, tak jsme částku uhradili," uvedl Velíšek.

O odkoupení pohledávky od Gema Art Group podle informací médií uvažovalo i pražské arcibiskupství. Chtělo tím zažehnat hrozbu, která nad katedrálou visí v podobě exekuce. Firma nabídla církvi pohledávku k prodeji za symbolickou jednu korunu.

Pokud peníze skutečně došly na účet exekutora, jak Správa Pražského hradu slibovala, je podle právního zástupce Gema Art Group Antonína Janáka katedrála odblokována. O uhrazení dluhu ve výši asi 1,4 milionu korun nevědělo ani pražské arcibiskupství.

Soud nařídil exekuci již v červnu loňského roku, v polovině března pak nabyla právní moci poté, co Městský soud v Praze odmítl odvolání Správy Pražského hradu proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého správa nemůže s nemovitostmi volně nakládat.

Pražský hrad měl podle Velíška celou částku k dispozici na svém účtu už od začátku kauzy, původně ji ale chtěl zaplatit až v případě, že rozhodnutí o uhrazení dluhu nezvrátí u Nejvyššího soudu, ke kterému správa podala dovolání kvůli formálním nedostatkům v rozsudku.

"V případě, že Správa Pražského hradu uspěje při dovolání, tak samozřejmě bude požadovat navrácení té částky zpátky. My jsme očekávali, že rozhodnutí soudu přijde dřív nebo že bude mít synchronní postup, ale nestalo se tak. U Nejvyššího soudu zatím k rozhodnutí nedošlo, tak jsme na základě rozhodnutí soudu, který zamítl naše odvolání, peníze uhradili," vysvětlil Velíšek.

Počátek dluhu spadá do roku 2001, kdy se firma Gema Art podílela na výstavě Opus Italicum pořádané Hradem. Správa firmě odmítala zaplatit část slíbeného honoráře, protože se podle svého vyjádření domnívala, že společnost měla výstavu sponzorovat. Firma Gema Art je podle informací tisku v likvidaci a soud nárok na honorář přiřkl téměř stejně pojmenované společnosti Gema Art Group.

autoři: dka , teb
Spustit audio