Právní bitva v kauze Lukáše Nečesaného nekončí. Krajské zastupitelství podá podnět pro dovolání

29. duben 2019 12:01

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podá v případu Lukáše Nečesaného podnět pro dovolání k Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) v Brně. NSZ pak rozhodne, zda dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) v Brně podá. ČTK to dnes řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová. 

Soud pravomocně osvobodil Lukáše Nečesaného. Pokus o vraždu kadeřnice bude policie dál šetřit

Lukáš Nečesaný u soudu 27. března 2019

Pražský Vrchní soud pravomocně osvobodil Lukáše Nečasaného, který se podle obžaloby před šesti lety pokusil zabít kadeřnici v Hořicích na Jičínsku. Podle verdiktu nejde prokázat jeho vinu. Mladík si během posledních let vyslechl několik rozdílných rozsudků. Do případu zasáhl také Nejvyšší a Ústavní soud.

Vrchní soud v Praze v březnu Nečesaného souzeného pro pokus o vraždu pravomocně zprostil obvinění. Server Česká justice dnes uvedl, že Nečesaného advokát podal ústavní stížnost proti výrokům soudce vrchního soudu, který sice odvolání státní zástupkyně zamítl, v odůvodnění jí ale dal ve věci zapravdu.

"V současnosti je zpracován podnět k podání dovolání, který bude v nejbližších dnech postoupen Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně, které rozhodne, zda ve věci obviněného Nečesaného dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně podá," řekla ČTK Faltusová.

Je přesvědčena, že pro dovolání jsou důvody.
"Ve svém rozhodnutí (VS) konstatoval, že odvolání státní zástupkyně proti rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové je důvodné, přesto je jako nedůvodné zamítá," řekla ČTK.

Lukáš Nečesaný před začátkem líčení pražského Vrchního soudu v březnu 2019

Dovolání je mimořádný opravný prostředek, může jej podat obviněný prostřednictvím svého obhájce nebo nejvyšší státní zástupce. Dovolání se podává do dvou měsíců od doručení rozsudku.

Lukáš Nečesaný zproštěn obžaloby z pokusu o vraždu. Kausa ale pokračuje dál

03695826.jpeg

Hlasitý jásot. Tak to vypadalo u hradeckého krajského soudu poté, co si Lukáš Nečesaný vyslechl osvobozující verdikt v kauze pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích z roku 2013. 

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku se stal před šesti lety, hradecké státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdejšího studenta Lukáše Nečesaného. Obžaloba tvrdila, že ženu uhodil do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti. Hradecký krajský soud postupně vynesl pět rozsudků.

Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal dva roky. Na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu NS, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil. Nečesaný vinu od začátku odmítal.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související