Pravidla moštárny změnila pandemie. Už 35 let teče z moštovny na kolečkách v Radimi lahodný nápoj
Pravidla v netradiční moštovně jablek v Radimi u Jičína letos určovala i opatření související s pandemií. Zájemců o moštování, kteří museli dodržovat zpřísněná hygienická pravidla, ale neubylo. Poslechněte si poslední moštovací reportáž před dalším zpřísnění setkávání.
Za radimské zahrádkáře jsou "styčnými důstojníky" při moštování manželé Iva a Jaromír Šimkovi. Vysvětlují, že peníze, které sdružení za moštování utrží, jdou do společné pokladny a umožní naplánovat výlety nebo kulturně společenský program pro členy. Samozřejmě podpoří také nezbytnou údržbu moštovacího zařízení.
Čtěte také
Práce při obsluze zařízení ve skříni Avie je fyzicky poměrně náročná, osádku proto reprezentují zdatní mladíci. Výhodou této moštovací linky je podle Jaromíra Šimka i to, že při moštování nemusí nikam přecházet, pracují na ploše dvou metrů čtverečních.
A proč je podle nich zdejší moštování tak oblíbené? Drobní pěstitelé vědí, že mošt, který si odvezou, je skutečně z jejich jablíček. Co si přinesli, to v něm mají.
Na obecním plácku u hasičské zbrojnice v Radimi představil „moštovnu na kolečkách“ organizátor a člen místního zahrádkářského sdružení Jaromír Šimek:
V Radimi letos moštují už 35. sezónu, současné místo s moštovnou ve skříni z Avie slouží s nezbytnou údržbou dvaadvacet let.
Letošní fronta zájemců o moštování měla svá koronavirová pravidla s tabulkou: „Maximálně šest osob u moštovny“.
Čtěte také
Drobní pěstitelé na svou „ jablečnou“ chvíli trpělivě čekali v autech, přijížděli tradičně zblízka i zdaleka.
Pro obec je moštování i malou společenskou událostí s vůní jablečné štávy, s přátelským špílcováním, s radostným shledáním zase po roce, s předáváním receptů na nejspolehlivější uchovávání moštu a na varianty, které mají grády nebo ještě zajímavější chuť:
Související
-
Ještě pořád není pozdě na to, abyste se svou úrodou jablek vyrazili do moštáren
Pokud nevíte, co s letošní úrodou jablek, ještě pořád máte šanci vyrazit do některé z moštáren, kterých jsou v Královéhradeckém kraji desítky.
-
Jablečný mošt bez chemie je elixírem zdraví
Jablka jsou neobyčejným ovocem, obsahují totiž cenné látky, které prokazatelně prospívají našemu zdraví.
-
Jaký bude letošní burčák? Sladká šťávička se postupně mění v krásné mladé víno. Tak, na zdraví!
Český vinařský zákon stanovuje, že pod názvem burčák lze prodávat pouze nápoj vyrobený z letošních hroznů révy vinné vypěstovaných na území České republiky.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka