Pravidla moštárny. Porodní asistentku Markétu a houslistu Vojtu inspiroval odkaz jejich předků

27. listopad 2021

Své původní  profese vyměnili za práci s ovocem, ale i s bylinkami. Markétu a Vojtu Drahoňovských ze Statku Cidlina na Jičínsku jejich současná práce baví i přesto, že naplno začali podnikat vloni, v nelehké pandemické době. Jejich nové profesní příběhy, které ovlivnili dědové, zaznamenala redaktorka Vlaďka Wildová.

Než se Vojta vrátil na rodnou hroudu, tak se dřív kromě hudby věnoval územnímu plánování, občanskému sektoru, neziskovkám, i podpoře kulturních aktivit.

Čtěte také

Statek v Cidlině po svých předcích „probudil“ před pěti lety, poslední dva roky se společně s Markétou snaží naplňovat jeho novodobé poslání. Obnovují sad, sázejí stromy, začínají pěstovat zeleninu, zřejmě „do bedýnek“, suší bylinky, začali i s vypěstováním nových sazenic jabloní.

„Víme, že vylisovanou jablečnou drť z moštárny, která je vlastně odpadem, je možné po usušení využít jako přídavek do ovocných jablečných směsí. Část také odebírá myslivec pro lesní zvěř. My ji zase dáváme na kompost a lidé si pak na jaře přijíždějí pro malé jablůňky s krásným kořenovým systémem, které si naroubují,“ dodává s úsměvem Markéta, kterou zahradničení zjevně těší a podává na ochutnání osvěžující, čerstvě vylisovaný mošt.

Doba koronavirová ovlivnila i Markétiny a Vojtovy představy a plány. Scházejí jim brigádníci a vstupy rostou společně s cenami.

Majitelé moštárny se teď snaží zvládnout jablečný nápor, protože úroda byla letos dobrá. Předpokládají, že skončí až před Vánocemi.

Jejich technické zázemí a pracovní koloběh připomene reportáž s vůní jablek přímo z moštárny a sušárny Statku Cidlina:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.