Pravidelné prohlídky očního pozadí podstupují diabetici a pacienti s vysokým krevním tlakem

7. květen 2018

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda v naší radioporadně. Téma: onemocnění očního pozadí.

Vyšetření očního pozadí, oftalmoskopie, se používá ke kontrole stavu sítnice, jejích cév a zrakového nervu. Patří mezi základní oftalmologická vyšetření. Oční pozadí vám lékař nejspíš vyšetří při opakovaných bolestech hlavy a poruchách vidění. Provádí se i při podezření na zvýšení nitrolebního tlaku. Pravidelné prohlídky podstupují diabetici a pacienti s dlouhodobě vysokým krevním tlakem. Vyšetření provádí oftalmolog.

Pomocí oflalmoskopie lékař posuzuje změny na cévách, které provázejí některá onemocnění, například vysoký krevní tlak, aterosklerózu (kornatění tepen) a cukrovku. Dlouhodobě vyšší tlak se nazývá odborně hypertenze. Tato choroba je velmi zrádná, protože nositele dlouho nemusí omezovat. Po určité době se však může náhle projevit jako mozková mrtvice nebo srdeční infarkt.

Vyšetření zraku (ilustrační foto)

Vysoký krevní tlak mechanicky poškozuje cévy a mění jejich charakteristický obraz. Proto je možné při tomto vyšetření určit závažnost hypertenze.

Cukrovka je onemocnění, při kterém nedokáže organismus dokonale zpracovat přijatý cukr v potravě. Nedostatečně léčená cukrovka může vést k očnímu onemocnění zvanému diabetická retinopatie a postupné ztrátě zraku.

Ateroskleróza je onemocnění cév, při kterém dochází k ukládání tukových částeček v podobě tukových plátů do stěny cév. Nebezpečná je tím, že může dojít k uvolnění plátu, a ten může způsobit např. srdeční infarkt. Změny způsobené aterosklerózou může lékař pozorovat právě na očním pozadí.

Vyšetření zraku (ilustrační foto)

Vyšetření se nemusíte obávat, je nebolestivé. Při vyšetření přenosným oftalmoskopem se lékař podívá do vašich očí během několika minut a vás to vůbec nebolí.

Vyšetření očního pozadí pomocí štěrbinové lampy je přesnější, ale k jeho provedení je nutno provést rozkapání Vašich očí. Připravte se na to, že po rozkapání budete nějakou dobu sedět v čekárně se zavřenýma očima a čekat zhruba 20 min než se vaše zornice dostatečně rozšíří, aby bylo možno provést vlastní vyšetření. Při vyšetření přístroj produkuje jasné světlo a tak je zadní oblast oka dobře viditelná. Světlo můžete po vyšetření ještě krátce vnímat v podobě světelných záblesků.

Poměrně častým onemocněním sítnice jsou oběhové poruchy, kdy dochází k uzávěru sítnicových cév. Tyto uzávěry vznikají většinou jako důsledek arteriosklerózy, což je degenerativní onemocnění cév, dochází ke zužování cév a k horšímu krevnímu zásobení tkání. Vznik arteriosklerózy je podporován některými celkovými chorobami jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, porucha metabolismu tuků apod.

Vyšetření zraku (ilustrační foto)

Uzávěr centrální sítnicové žíly se projevuje rychlým zhoršováním vidění, trombus způsobuje přetlak žíly, rozšíření žíly je nepravidelné, dochází ke krvácení do sítnice. Podávají se léky na rozšíření cév, po čase se tromby vstřebávají, popřípadě se pomocí laseru zlepšují oběhové poměry v sítnici.

Diabetická retinopatie se projevuje až po 8 až 10 letech trvání cukrovky, změny na očním pozadí procházejí třemi stádii.

V první fázi dochází k poškození kapilár, kde se objevuje mikroskopické vydutí a protenčení cévní stěny, v druhé fázi dochází ke krvácení do sítnice a ve třetí fázi dochází k závažným komplikacím, jako jsou krvácení dosklivce, odchlípení sítnice, vznikají nové cévy, které prorůstají do sítnice a sklivce. Prognóza je nepříznivá, často dochází k úplné ztrátě zraku.

Léčba spočívá v dokonalé kompenzaci základního onemocnění, tj. cukrovky, ovlivnit stav cév a oddálit nejzávažnější komplikace lze pomocí léků nebo chirurgicky.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související