Prasat v Česku stále ubývá, jejich chov je pro zemědělce nevýhodný

17. leden 2013

Stavy prasat chovaných v Česku se nadále snižují a vládě se tento trend stále nedaří zvrátit nebo alespoň zastavit. Ministerstvo zemědělství vkládá naděje do nové agrární politiky, kterou sestavilo na roky 2014 až 2020. Má podporu i Agrární komory. Zemědělci jsou ale opatrnější.

Jen v Královéhradeckém kraji prasat za posledních 12 let ubylo víc než trojnásobně. Zemědělcům se zkrátka nevyplatí je chovat.

„Dřív jsme dělali 180 prasnic, dnes jsme na stavu kolem 100 prasnic v průměru. Byli jsme donuceni stav snížit, protože na tom ročně proděláváme miliony korun a donekonečna se věci ztrátově dělat nedají. Ministerstvo teď chystá koncepci zemědělství v České republice od roku 2014 až po rok 2020. Uvidíme, až koncem ledna vyjde," potvrzuje jednatel firmy Agro Jaroměř Jaroslav Vojtěch.

Ministr zemědělství Petr Bendl ale argumentuje, že jeho resort navýšil podporu živočišné výroby v Česku několikanásobně.

„Poslední dva roky se až zdesetinásobily výdaje, které ministerstvo zemědělství na podporu živočišné výroby dává. Nemohu, než vzít na vědomí, že tak, jak si to nastavily různé reprezentace za účasti i nevládních organizací, to směřovalo především k rozvoji a podpoře rostlinné výroby. My trend otáčíme," tvrdí.

autoři: sib , Bohuslav Štěpánek
Spustit audio