Pralinka, to je tajemství plné neobvyklých, dráždivých chutí a vůní!

23. prosinec 2015

Rudolf Papírník z Cukrářství u Rudolfa v Hradci Králové bude hostem naší Radioporadny ve středu 23. prosince 2015 po 11. hodině. Voňavé potěšení, delikátní chuť a láska k čokoládě. Vítejte ve světě pralinek! Jak se vyrábějí, jaká je jejich historie a jak si je doma sami vytvořit.

Každý, kdo viděl film „Čokoláda“, nám určitě dá za pravdu, když řekneme, že po shlédnutí tohoto filmu je nutné alespoň „malý kousíček" této dobroty si dát!

A my vám to v následujících minutách umožníme. A vůbec nemusíte až do Francie. I u nás najdete šikovné lidi, kteří umí vyrobit sladkosti podle tajných receptů, plné neobvyklých, dráždivých chutí a vůní.

Slovo pralinka je přejaté z francouzského praline. Jméno získala po Marshalu Duplessis-Praslinovi (1598-1675), jehož kuchař tuto cukrovinku vynalezl.

Vzhledem k tomu, že hláska S je ve francouzštině často tzv. němá, četlo se jeho příjmení skutečně pralen, v ženském rodě - ta pralinka - pak la pralin.

Rudolf Papírník z Cukrářství u Rudolfa v Hradci Králové byl hostem naší Radioporadny. Vítejte ve světě pralinek!
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.