Pracovníci Krkonošského národního parku instalují podél silnic zábrany na ochranu obojživelníků

28. březen 2022 10:19

Podél některých silnic na Trutnovsku se začínají objevovat zábrany. Ty tam instalují pracovníci Krkonošského národního parku kvůli ochraně obojživelníků. Ti už totiž díky oteplení začínají migrovat. Kde všude se tyto ochranné bariéry instalují zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku už nainstalovali zábrany například na obchvatu Vrchlabí, v Čisté v Podkrkonoší a za pomoci dobrovolníků také u letiště mezi Vrchlabím a Lánovem. Poslední zábrany plánují umístit podél silnice v Rokytnici nad Jizerou, ale až tam úplně zmizí sníh. Pevné zábrany potom uvidí řidiči například u Špindlerova Mlýna.

Cílem je zabránit tomu, aby obojživelníci při cestě na svá trdliště překonávali frekventované silnice.

Jak často budou ochránci přírody tato místa kontrolovat?

Čtěte také

Vedoucí Záchranné stanice pro zraněná zvířata Ondřejka Bachtíková tvrdí, že kontroly probíhají každý den, někdy i několikrát denně. Ale je nutné říct, že bude především záležet na aktuálním počasí.

Teď je velké sucho a my se o tom přímo na místě vrchlabského obchvatu přesvědčujeme právě s Ondřejkou Bachtíkovou. Prošly jsme už okolo několika zábran, nahlížíme do kbelíků a kontrolujeme, jestli tam už nějaké žáby a obojživelníci jsou, abychom je přenesly přes silnici. Zatím jsme ale našly opravdu jen několik jedinců.

Kolik obojživelníků se díky zábranám podaří před koly aut zachránit?

Podle statistik, které si ochránci přírody vedou, je jich ročně zhruba jeden tisíc. Což je ale podstatní číslo. Navíc se přenáší i stovky žabích vajíček na bezpečná místa.

Čtěte také

Migrace je proměnlivá, záleží opravdu velmi na počasí, takže se vůbec teď nedá říct, jak dlouho potrvá.

Optimální jsou pro žáby teplé a vlhké noci, ovšem v následujících dnech se podle předpovědi počasí má ochladit. Dá se tedy předpokládat, že migrace žab nebude zatím tak značná.

Každopádně zábrany kolem silnic budou na těchto místech umístěny až do prvního či druhého týdne v květnu. A řidiči by v těchto označených úsecích měli dávat určitě velký pozor a zpomalit.

Spustit audio

Související