Pracovní skupina pro řešení problémů s pozemky pro dálnici D11

21. září 2010

Problém s pozemky pro dálnici D11 u Hradce Králové bude nově řešit pracovní skupina složená mimo jiné ze zástupců ministerstev zemědělství a dopravy. Rozhodl o tom premiér Jan Fischer na čtvrteční poradě ekonomických ministrů. Do patnáctiletého sporu státu s majitelkou pozemků Ludmilou Havránkovou se zřejmě vloží i bývalý pardubický hejtman Ivo Toman. Ten nyní působí jako vládní zmocněnec pro výstavbu silnice R35 z Liberce do Olomouce, v pondělí vláda bude schvalovat rozšíření jeho pravomocí i pro D11. Z programu vlády bude naopak stažen materiál ministerstva zemědělství, podle kterého se celý případ měl vrátit zpět pod pravomoc ministerstva dopravy.

Loni se několikrát zdálo, že spor bude mít brzké řešení. Vláda Mirka Topolánka nejprve v dubnu schválila směnu deseti hektarů Havránkové za stejnou výměru na jiném místě s tím, že stát doplatí statkářce jako kompenzaci téměř 50 milionů korun. To Havránková odmítla s tím, že jí nejde o peníze, ale o možnost hospodařit.
Další pokus učinila vláda v říjnu, kdy doporučila výměnu 253 hektarů z Pozemkového fondu ČR za deset hektarů statkářky. Transakci mělo mimořádně provést ministerstvo zemědělství, Havránková tehdy návrh uvítala. Jak však ukázaly právní analýzy, pozemkový fond by směnou porušil zákon o majetku České republiky.
Dálnice nyní končí v polích před městem; hustá doprava se potom přelévá na místní komunikace a obtěžuje obyvatele okolních obcí.

Spustit audio