Práce pro ruce 10 sochařů a 42 tun ledu. To je ledové království Star Wars ve Špindlerově Mlýně

5. leden 2018

Špindlerovské ledárium. Ledový chrám je umístěn u horní stanice lanovky na Pláň ve Špindlerově Mlýně. Je klimatizovaný, ledové scenérie tedy vydrží po celou zimní sezónu. Sochy pocházejí z dílny evropských sochařů. Letošní téma ocení zejména filmoví nadšenci.

S našimi hosty vás zavedeme a pozveme do Ledária, které i letos vzniklo Na pláních u horní stanice lanovky ve Špindlerově Mlýně. Přijeli k nám do projektová a marketingová manažerka Skiareálu Špindlerův Mlýn, Martina Klepšová a akademický sochař pan František Bálek. Co to je Ledárium, Paní Klepšová?
Ledárium, to je výstava ledových soch, v takovém speciálně chlazeném iglú. Nachází se u horní stanice lanovky Na pláni ve Špindlerově Mlýně. Má průměr 18 metrů a vejde se tam 42 tun ledu. Ten stan je klimatizovaný, takže mu ty letošní venkovní teploty na začátku zimy nevadí. Neustále se v něm udržuje teplota -4 stupně.

Můžeme připomenout i ty předchozí sezóny? Letos je to už 3. ročník?
Ano, je to 3. ročník. 1. ročník jsme měli při příležitosti výročí 700 let Karla IV.. Loni jsme měli takovou variaci na Vivaldiho Čtvero ročních dob a letos máme téma Star Wars. To se vztahuje k poslednímu dílu filmové ságy s názvem Poslední z Jediů, který měl premiéru v prosinci.

Martina Klepšová a František Bálek spolu s Jakubem Schmidtem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Slyšel jsem, že to nebylo úplně jednoduché s těmi Hvězdnými válkami. Že jste museli požádat o práva.
Samozřejmě. V těch minulých ročnících mohl pan sochař Bálek a jeho skupina pustit uzdu své fantazii. V letošním ročníku jsme museli požádat společnost Disney o souhlas s užitím díla. A to se povedlo. Naštěstí.

Pane Bálku, co vy a vesmír? Vesmírné téma. Hvězdné války?
Já se musím vždycky dostat do jakéhokoliv tématu a zpracovávám téma podle zadání. Takže i Hvězdné války. Musel jsem zapracovat a shlédnout všechny filmy. Mimo toho posledního. Ten jsem ještě nezvládl. Ale je to o tom, že musím vždy nějaký způsobem vystavět co nejlépe tu scénu. Navíc pracujeme v týmu, je nás tam 10 sochařů. Je tam ještě další takový důležitý fakt, aby těch 10 sochařů dělalo jako jeden člověk, aby to bylo jako jednou rukou.

Špindlerovské ledárium

Jak ta vaše sochařská práce vypadala? Nejdřív jste přivezli takové velké kvádry ledu. Kolik váží taková jedna kostka ledu?
Ta jedna kostka ledu, která měří metr na půl metru na pětadvacet centimetrů, váží stopětadvacet kilo a tahali jsme to ručně do šesti metrů. Takže je to i docela fyzicky náročné. Jak jsme v tom týmu, tak už mám ty kluky tak rozděleny, že každý je na něco specialista. Takže tam mám i kluka, který leze, takže toho jsme poslal na výšky. Pak tam jsou kluci, kteří dělají třeba portréty. A opravdu přebíháme z jedné sochy na druhou, aby ten výsledek byl co nejlepší.

Můžeme představit ty sochy, které se vám letos podařilo vytvořit k tématu Hvězdných válek? Co tam všechno uvidíme? Slyšel jsem, že Darth Vader tam prý není.
Ten tam není, protože on nehraje v tom posledním dílu. Ten měl premiéru tuším 14. prosince. Samozřejmě je tam ten Chewbacca, udělali jsme takovou poctu představitelce Leie Organa, na hlavní pódium jsme za ní vytvořili takovou architekturu, která nějakým způsobem navozuje to plánování letů.

Špindlerovské ledárium

To je princezna Leia, legendární herečka Carrie Fisherová, která v loňském roce zemřela. A ten posledních díl Hvězdných válek, to je poslední film ve kterém si zahrála.
Ano, přesně tak.

A jaké další sochy uvidíme?
Jsou tam samozřejmě dva roboti, ten R2-D2, ten kulatý. Jsou tam Stormtroopeři, pak tam je třeba Kylo Ren. A nakonec je tam i ten z posledních Jediů, Luke Skywalker.

Pracovali jste asi podle nějaké předlohy. Podle nějakých figurek.
Já jsem samozřejmě sháněl podklady kde se dalo. Bylo to složité v tom, že když se tvořil návrh, tak vlastně ještě nebylo odtajněno, co v tom novém filmu vlastně je. Takže jsem spoustu věcí odhadoval nebo předpokládal, také tam byly nějaké konzultace. A přes paní Klepšovou nějakým způsobem převáděl do té finální podoby. Nakonec si myslím, že ten výsledek vypadá dobře.

Paní Klepšová, jak dopadl ten výsledek?
Dopadl velmi dobře. Opravdu je zážitek to vidět. My tam děláme i večerní koncerty. Nechci říct, že je to nejpovedenější za ty tři roky, ale je to něco jiného, je to moc pěkné.

Špindlerovské ledárium

Ve stylu Hvězdných válek se udělalo po světe spoustu takových podobných věcí, ledových soch. A ve Špindlerově Mlýně je to prý zatím nejpovedenější.
Já si myslím, že z toho uměleckého hlediska určitě. Protože to dělali opravdu profesionální sochaři. Hledali jsme ty předlohy na internetu, a jsou to prostě sochy, které nemají takovou kvalitu, jako to má u nás. Opravdu je to pěkné.

Tak se přijeďte podívat.
Já bych k tomu ještě doplnil, že právě ta scéna to bylo to nejtěžší. Nám se podařilo tu scénu vytvořit tak, tak že tam je tao loď opravdu ve vzduchu. Většinou kolegové v cizině řešili, že se to dělalo na zemi. Ale u nás je to opravdu ve vzduchu, ta kosmická loď.

Jak se vám to povedlo?
Je tam šikovně vystavená na takovém zvláštním pylonu. Opravdu máte pocit, že ona letí. A pak tam jsou ještě malá bojová letadla. Ty jsme řešili zase způsobem jako vitráže. Protože ony mají špičaté prvky, a když bych je udělal z ledu, tak odtají a hned se zaoblí. Takže je tam spousta takových technických zajímavostí. A ještě se vrátím k těm koncertům, na které bych chtěl všechny návštěvníky pozvat. Je tam úžasná akustika. Takže ten koncert to stojí opravdu za to.

Martina Klepšová a František Bálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkujeme za pozvání a ještě jednou pojďme připomenout, kde to přesně je. Přijedeme do Špindlerova Mlýna, pak vyjedeme Na pláně, tomu se tam tak říká?
Přijedete do Špindlerova Mlýna, vyjedete šestisedačkovou lanovkou Na pláni, pro pěší je tam vlastně zvýhodněné jízdné a vstup do Ledária je zdarma.

Tak, ať sochy co nejdéle vydrží, až do konce března. Přijeďte se podívat.

autor: jak
Spustit audio

Související