Práce na silnicích komplikují dopravu na řadě míst. Zdržení čeká řidiče mezi Hradcem a Jaroměří

17. červenec 2019 12:02

Ještě týden bude řidiče trápit nepříjemné omezení na silnici I. třídy mezi Hradcem Králové a Jaroměří, kde je hned na dvou místech těsně po sobě kyvadlový provoz. 

U Černožic dělníci pracují na opravě hráze rybníka, po které silnice vede. Provoz je řízený kyvadlově a čekací doby tam dosahují i čtyřiceti minut.

Tohle místo je navíc asi 3 kilometry daleko od dalšího dopravního omezení u Jaroměře. A tak není divu, že řidičům občas ujedou nervy.

„Jsou nepříjemní. Častují nás slovy, které se nadají říct do rozhlasu. A jsou agresivní. Největší pochopení mají řidiči kamionů a potom dražších automobilů. To jsou lidé, kteří nikam nespěchají nebo jsou rozvážnější," říká Miroslav Blažek z firmy, která se přímo na staveništi stará o řízení dopravního provozu.

Rozkopané tři příjezdové silnice a uzavřené nádraží. Jaroměři hrozí přes léto dopravní kolaps

Dopravní značka upozorňující řidiče na práci na silnici (ilustrační foto)

Obyvatelé a návštěvníci Jaroměře se budou muset v létě obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. Připravit se na komplikace a zdržení by se měli i řidiči a cestující, kteří městem budou jen projíždět. Pracovat se totiž bude zároveň hned na třech příjezdových trasách do města a až do zimy bude mimo provoz i nádraží.

Kolony dosahují i několika kilometrů a i když se Miroslav Blažek s dalšími kolegy snaží v zájmu plynulosti prodloužit intervaly kyvadlové dopravy na pět i více minut, ne vždy to stačí.

Netrpěliví řidiči si zkracují cestu i přes obec Černožice. Situaci popsal nezávislý starosta Pavel Beránek:
„Samozřejmě jsme pocítili zvýšení dopravy. Nárůst je v obci enormní a působí to nemalé komplikace. Řidiči si zkracují cestu přes Černožice, trpí tím obecní komunikace a je i ohrožena bezpečnost občanů."

Obec s tím ovšem moc dělat nemůže, říká Pavel Beránek s tím, že chce alespoň zvýšit bezpečnost dětí. A tak by po dohodě s hradeckým magistrátem chtěli v Černožicích od nového školního roku zaměstnat brigádníky, kteří budou dohlížet na bezpečné přecházení komunikace.

Doprava zhoustla i na dalších alternativních trasách

Nezávislý starosta Skalice Pavel Kavalír potvrdil, že i trasa z Jaroměře do Hradce Králové právě přes Skalici a Rusek, je plná aut, včetně nákladních.
„My máme s tou silnicí třetí třídy dlouhodobě problémy. Protože se jedná o velmi frekventovanou komunikaci a je zatížena i nákladní dopravou. Domníváme se, že se nákladní vozy vyhýbají mýtnému jak mohou. Takže zajíždějí i sem."

Práce na silnici a dopravní komplikace (ilustrační foto)

Během několika let by měl právě i tuto silnici Královéhradecký kraj opravit, ale to už je zase jiná kapitola nekonečného seriálu. Ta aktuální, opravy u Černožic, skončí do 24. července. Ale aby to nebyla jen dobrá zpráva, skončit do tohoto termínu musí, protože ten den začne výluka na železniční stanici v Jaroměři. A náhradní autobusy by v kolonách nabíraly neúnosné zpoždění.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související