Pozorovat lvy jako ve volné přírodě budete mít možnost už v létě v královédvorské ZOO

2. duben 2015

V Česku vyrůstá první lví safari a to ve Dvoře Králové nad Labem. Bude jediné v České republice a jedno z mála v Evropě. Ke stávající dvojici lvích samců už přibyly čtyři samice. Další trojice samic dorazí během měsíce. V jaké fázi je stavba safari a jak je náročný chov těchto velkých kočkovitých šelem - na to se ptala reportérka Kateřina Kohoutová Jany Myslivečkové, mluvčí královédvorské ZOO.

Jednou z nějvětších akcí Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem za poslední roky je výstavba lvího safari. V jaké fázi se nachází?

"V současné době se v areálu budoucího lvího safari intenzivně pracuje. Už jsou vybudované zčásti cesty a oplocení. A dokončuje se nový pavilon pro lví smečku".

V jakých místech návštěvníci lví safari najdou?

"Jde o dosuch nevyužité prostory, od stávajícího pavilonu lvů nahoru do stráně. Jde o velký areál, kde byly jen dřeviny a nálety, které jsou postupně odstraňovány".

Zatím byli v ZOO jen dva lvi. Nedávno přicestovaly čtyři lvice. A mají přijít ještě tři zvířata.

A kdy do nového lvího safari zavítají první návštěvníci?

"Termín ještě nedokážeme přesně určit. Souvisí to se spojováním a chováním zvířat. Ta si musí napřed zvyknout. Pokud půjde vše podle plánů, tak bychom rádi v červnu 2015 zahájili zkušební provoz lvího safari".

Lev a lvice

Lev je majestátní zvíře. Ne nadarmo se mu říká král zvířat. Jak náročný je chov těchto šelem?

"Velmi náročný. A to jak po stránce prostoru pro zvířata, proto jsme rádi, že zde budou mít tento obrovský výběh, který pro lvy chované v České republice nemá obdoby. Na druhé straně je chov náročný i na krmení zvířat. Lev sežere v průměru kolem 10 kilogramů masa denně. A to maso musí být čerstvé, tedy i ekonomicky je tento chov náročný."

Naopak ze ZOO odešli tygři. Proč?

"Snažíme se naši zoologickou zahrdu směřovat na Afriku, tedy na africká zvířata. Postupně tak vyměňujeme neafrické druhy zvířat za ta africká".

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio