Pozor, pozor. Hlášení! Je vesnický obecní rozhlas na ústupu nebo ne? Konec hlášení

26. prosinec 2016

Obecní rozhlas je na vesnicích už dlouhá léta fenoménem při předávání informací obyvatelům. V posledních letech tento informační kanál ale doplňují nejen obecní zpravodaje, ale také další moderní technologie. K velmi populárním způsobům, jak informovat občany o dění v obci patří rozesílání hromadných e-mailů nebo sms zpráv.

Obce na Královéhradecku v posledních letech výrazně zkvalitnily informování svých občanů o důležitých událostech.

Třeba v Černilově si před několika týdny pro lepší přísun zpráv obyvatelům pořídili mobilní aplikaci, do které se už zaregistrovalo téměř 200 lidí. Ta umožňuje rozesílat nejen e-maily a esemesky, ale také hlasové zprávy.

Čtěte také

„E-mail, tam si to člověk přečte ten den odpoledne, nebo druhý den. Ale pak jsou zprávy akutní typu nějaké havárie něčeho. A tam to lze poslat na mobilní telefon zprávou sms. A to je vlastně doručeno téměř okamžitě," shrnuje hlavní výhody nového systému starosta Černilova z KDU-ČSL Stanislav Javůrek.

Občané si při registraci navíc mohou vybrat, jaké druhy zpráv chtějí od obecního úřadu odebírat
„Mimo nějakých údajů typu bydliště, ulice, si tam může vybrat, jestli jej zajímá kultura, sportovní akce, krizové zprávy a tak dále," pochvaluje si možnosti nového systému Stanislav Javůrek.

Ilustrační foto

Moderní možnosti doručování informací k občanům využívají také ve Vysoké nad Labem
I tam ale zůstane stávající rozhlas nedílnou součástí vesnického života, potvrzuje nezávislý starosta Jiří Horák: „Rozhlas má stále svoji fuknci. Je to tu 50 roků nebo i víc a lidé jsou už na to zvyklí. My ten rozhlas technicky děláme tak, že ten původní drátový rozhlas postupně nahrazujeme bezdrátovým. Hlášení rozhlasu naprogramujeme na počítač a pak se to odesílá v nastavenou hodinu, třeba týden dopředu, když už tu dávno nejsem."

Samotné hlášení si občané zaregistrovaní na obecních stránkách mohou také nechat zaslat přímo na mobilní telefon nebo do e-mailové schránky.

Další informace o dění v obci pak mohou lidé najít nejen na obecních webových stránkách, ale také v pravidelném tištěném zpravodaji, který úřad distribuuje do poštovních schránek.

Spustit audio