Pozor na mrtvé ptáky a vosí hnízda. Revize komínu je ideální před topnou sezonou

28. červenec 2015

Předpis o požární bezpečnosti hovoří jasně: Každý komín připojený k funkčnímu kotli na vytápění musí alespoň jednou za rok zkontrolovat kominík. Týká se to rodinných a bytových domů, ale také chat a chalup. Lidé za kontrolu zaplatí několik stovek korun, často tak ale ochrání dům před požárem. V létě mají přitom kominíci téměř stejně práce jako v zimě.

Kominíka v létě pozvala například i Věra Kroužilová. Její osmdesátiletý otec ve svém domě v Batňovicích na Trutnovsku topí sice hlavně plynem, ale někdy si přitápí i uhlím.

Prohlídka začíná na střeše. Kominík Zdeněk Pithart má kromě tradičních nástrojů s sebou i speciální náčiní: třeba svítilnu, která umí v komíně udělat fotku nebo natočit video.

Zároveň funguje i jako jakási škrabka. „Jak se to odloupne, tak se změní průměr průduchu,“ vysvětluje Pithart.

Prohlídka ze střechy a následné čištění komína zabere jen asi čtvrt hodiny, pak jde kominík zkontrolovat i samotný kotel.

„Máme dva komíny, takže to necháváme zkontrolovat pravidelně. Většinou jednou ročně,“ říká Věra Kroužilová. V domě je vše v pořádku.

Lidí, kteří nezapomínají zvát domů kominíka pravidelně, přitom podle sedmnáctiletých zkušeností Zdeňka Pitharta přibývá. Stále je podle něj ale hodně těch, kteří si komíny vymetají sami, a ne vždy to udělají správně.

„Stává se, že je to udělané neodborně. Na konci toho potrubí třeba zůstane kopeček sazí. Pak lidé sedí u kávy, celé se to zacpe, začne se z toho kouřit a volají kominíka,“ popisuje Pithart.

Problémy lidé poznají tak, že komín netáhne, je cítit kouř a v případě, že topí plynem, tak se zamlžují okna a vzduch je plný typického zápachu.

Čistit komín odborníci doporučují minimálně jednou ročně, záleží na druhu kotle i paliva. Ideální je revize před hlavní topnou sezonou, kdy může být v komíně kromě sazí například mrtvý pták nebo vosí hnízdo.

autoři: PLE , msk
Spustit audio