Pozor na falešné kominíky! Neušetříte, naopak vás to může přijít pěkně draho

15. květen 2017

Po celém Česku se na konci topné sezóny objevují falešní kominíci. Své služby nabízí třeba i na Náchodsku nebo v okolí Trutnova. Klienty často nalákají nízkou cenou, jimi vydané potvrzení ale pojišťovny v případě požáru nechtějí uznat a mohou zkrátit, nebo dokonce úplně odmítnout náhradu škody.

„Já jsem si je našla na internetu. Přišli, byli tam i Poláci, nebyli to Češi, byli to mladí kluci," říká Renata Uhlířová, která bydlí v menším domku v Úpici. Topí plynem a přitápí si krbovými kamny.

Povinnou revizi komínu jí v minulých letech prováděla firma se sídlem v 80 kilometrů vzdáleném Železném Brodu. Že by šlo o falešné kominíky ji nenapadlo: „Tak já to nepoznám. Oni šli nahoru, vlezli si na komín a odešli."

Letos ale přijít nemohli a tak si objednala místního kominíka. Ukázala mu dříve vystavené revizní zprávy a čekalo ji překvapení: „Když se díval na ty papíry od nich, tak se zhrozil. Protože neodpovídají směrnicím."

Čtěte také

Paní Uhlířová přitom není vyjímkou. Podobně podvedených lidí je mnoho a často to ani netuší. Podle kominíka Petra Luňáka z Červeného Kostelce je prvním z vodítek právě nedostatečně vyplněná revizní zpráva: „Co chybí na falešném dokladu? Především stručný popis toho komínu. To znamená průměr a délka komínu, důležitá je adresa kontrolovaného objektu, komu ten dům patří."

Kominík Jakub Kůta pracuje na střeše

Ani to, že je doklad v pořádku ovšem neznamená, že komín nekontroloval podvodník. Lidé by měli kominíky prověřit, zjistit o nich co nejvíc referencí, v ideálním případě by měl být řemeslník členem Společenstva kominíků.

„Každý kraj má rozparcelované ty kominíky. Lidé si to rozkliknou a zjistí ano, je v cechu, není v cechu. Je to v pořádku, není to v pořádku," říká Petr Luňák.

Podle něj má každá kontrola spojená s čištěním spalinové cesty své náležitosti. Krátká revize by lidi měla varovat: „Když kominík čistí komín, tak nezmizí z baráku dřív, než za půl hodiny. To ani nejde stihnout. Vylézt na střechu, vyčistit komín, vybrat saze, zkontrolovat spotřebič, rozebrat kouřovod, vyčistit to, složit to. Pak napsat zprávu, dát razítko. To neuděláte za deset minut."

Falešní kominíci na Náchodsku nabízí prohlídku i za tři sta korun, běžně přitom vyjde zhruba na dvojnásobek.

autor: PLE
Spustit audio