Pozor, hlášení! Police Symphony Orchestra zahraje všem živě z obecních rozhlasů. Konec hlášení!

30. leden 2021

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují připravil na sobotu 30. ledna 2021 od 15:00 do 15:20 hodin pro posluchače hudební happening „Na slyšenou“. Ten je koncipován jako živé vysílání pro obyvatele obcí a měst v celé České republice prostřednictvím místních rozhlasů. 

Čtěte také

Cílem projektu je vnést do veřejného prostoru pozitivní náladu prostřednictvím živé kultury, samozřejmě s veškerým respektem a ohledem na bezpečnost v aktuální situaci.

„S orchestrem chceme poukázat na to, že i v těžké době, je potřeba hledat cesty jak dostat živou kulturu k publiku. Cítíme, jak je nezbytné hledat i cesty k sobě navzájem, a to
v jakékoliv době,” vysvětluje záměr orchestru jeho zakladatelka Petra Soukupová.

A dodává: „Myslím, že v každé době je málo pozitivních zpráv, natož pak v této. Rádi bychom tak k co nejvíce lidem dostali obyčejnou radost prostřednictvím naší hudby. Snad potěší.“

Čtěte také

Samosprávy měst a obcí se až do pátku 29. ledna 2021 mohou stále připojovat. Stačí poslat email na adresu naslysenou@policesymphony.cz a v něm klidně jen “Jdeme do toho”, ostatní informace obdrží obratem.

Součástí příprav je i podpora na sociálních sítích, kterou orchestr pro jednotlivé obce předpřipravil a poskytuje tak možnost přihlášeným, aby se dál o událost podělili s obyvateli a přizvali je k poslechu.

K projektu “Na slyšenou” se hlásí desítky měst a obcí

„Připojují se města napříč celou Českou republikou”, říká k dosavadnímu průběhu příprav členka orchestru a jedna z koordinátorek projektu Pavlína Nosková.

„Oslovování měst a obcí jde zatím naprosto bez problémů, nesetkáváme se s žádnými negativními ohlasy. Nejčastěji jsme dotazováni na repertoár. Slíbit můžeme Krkonošské pohádky, lyrikálové Hladiny s Honzou Sklenářem, zazní hitovka Warvick Avenue v podání Karolíny Soukupové a Mišíkův Sluneční hrob“, shrnuje dosavadní komunikaci Pavlína.

Čtěte také

Orchestr se touto akcí hlásí k iniciativě #kulturunezastavis, založenou pražským souborem Cirk La Putyka. Iniciativa si klade za cíl přinášet živou kulturu publiku v období pandemické krize. Bezpečně a s respektem k vládním nařízením.

V průběhu pandemie se tak umělcům staly podiem mnohdy ulice, dvorky, vitríny obchodů a hledištěm okna a balkony bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. K iniciativě se připojili profesionální nebo amatérské soubory a instituce napříč Českou republikou například v happeningu “Majáky české kultury”.

Hudebníci Police Symphony Orchestra se podle svého vyjádření při vystoupení nedopustili porušení žádného z vládních nařízení. Tato sice obecně zakazují konání koncertů, nicméně toto omezení platí pro čistě amatérská uskupení, popř. koncerty s účastí diváků. Happening "Na slyšenou!" se však z povahy věci konal bez přítomnosti diváků, všichni hudebníci pak v rámci tělesa polického symfonického orchestru působí zcela v souladu s pracovněprávními předpisy.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA
založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením dirigenta Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další pomocníky z celého Královéhradeckého kraje. Spolupracuje s předními českými umělci. Např. zpěváci Ondřej Ruml, Jan Cina, Vendula Příhodová, Jan Maxián, klavírista Ivo Kahánek, dirigent Václav Zahradník, sólisté baletu Národního divadla, herec Miloň Čepelka, moderátorka Lucie Výborná a mnoho dalších. Dosud odehráli přes 130 koncertů v ČR i v zahraničí pro víc než 170 000 diváků, včetně mnoha beneficí, na kterých vybrali přes 1,8 milionu Kč.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.