Požár ve Skuhrově nad Bělou zničil autodílnu. Hasiči před plameny zachránili sousední penzion

6. listopad 2019 09:03

Hlášení o požáru objektu autodílny v katastru části Hraštice přijalo krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje ve středu, sedmnáct minut po půlnoci. Na místo události byly ihned vyslány jednotky požární ochrany, byl také vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Při příjezdu hasičů na místo události byl už objekt celý v plamenech. Jednotky zahájily hasební zásah, který prováděly zvenčí dílny a soustředily se také na ochranu okolních budov. Velitel zásahu nechal zřídit dva bojové úseky, z každé strany objektu byly nasazeny tři vodní proudy.

Čtěte také

Zasahující hasiči prováděli zásah pouze zvenku, a to z bezpečné vzdálenosti. Pohyb uvnitř hořící budovy byl pro hasiče velmi nebezpečný. V místě se totiž nacházely tlakové lahve, hrozilo zhroucení střešní konstrukce a hasiči neměli dostatek informací o tom, jaké další nebezpečné materiály mohou v dílně být.

Následně se hasičům podařilo požár ohraničit, aby se dál nešířil, a v 01:42 hodin oznámil velitel zásahu lokalizaci.

Vedle požárem zasažené autodílny se nachází penzion, ve kterém byla v tu chvíli asi dvacítka lidí. Všichni se dostali v pořádku ven mimo budovu. Penzion se podařilo před požárem jednotkám uchránit a lidé se mohli vrátit zpět.

Požár ve Skuhrově nad Bělou zničil autodílnu

Na místě zůstaly do rána dvě jednotky hasičů, které stále dohašovaly ohniska požáru.

Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování

Vyšetřovatel hasičů povolal na dnešní ráno na požářiště specialisty přes elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR, spolupracuje také s policisty.

Čtěte také

Hasiči jsou po požáru ve Skuhrově nad Bělou, části Hraštice stále na místě. V ranních a dopoledních hodinách ještě dohašovaly jednotky ohniska požáru a byly nápomocny vyšetřovatelům.

Následně si velitel zásahu vyžádal posilové jednotky. Na místo tak jela výšková technika - automobilový žebřík ze stanice Rychnov nad Kněžnou, technický kontejner z centrální stanice Hradec Králové a technický kontejner s výbavou pro stabilizaci budov ze stanice Trutnov.

Požár ve Skuhrově nad Bělou zničil autodílnu

Hasiči nyní pracují na stabilizaci stropu v požárem zasaženém objektu, aby se zde mohli vyšetřovatelé bezpečně pohybovat.

Jednotkám požární ochrany se podařilo uchránit hodnoty představující odhadem pět milionů korun. Výše škody, kterou plameny napáchaly, pak byla předběžně odhadnuta na čtyři miliony korun. Požár poškodil nejen vybavení autodílny a budovu samotnou, ale uvnitř byla také dvě vozidla.

U požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanice Rychnov nad Kněžnou, HZSP Škoda Kvasiny, JSDH Skuhrov nad Bělou, Dobré, Lukavice, Solnice a zálohu na stanici drželi dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související