Povrchové vody je v řekách dostatek, ale hladina podzemních vod se doplňuje jen velmi pomalu

23. únor 2016

Loňské léto výrazně potrápilo zahrádkáře nejen v Královéhradeckém kraji. Kvůli tropickým teplotám a nedostatku srážek byl dokonce vydán zákaz odběru povrchových vod, který znemožnil zalévání záhonků a plnění zahradních bazénů. Vodohospodáři se proto už teď pilně připravují na léto letošní a snaží se držet hladiny přehradních nádržích na jejich maximech.

Správcům východočeských vodních toků výrazně pomohly vydatné srážky posledních dnů. Na některých řekách dokonce po víkendu platil stav bdělosti, tedy první stupeň povodňové aktivity.

Přehradní nádrže se daří naplňovat podle plánu, říká za Povodí Labe vedoucí dispečer Jiří Petr: „Co se týče přehradních nádrží, tak v tuto chvíli máme přehradní nádrže téměř plné. Z těch aktuálních srážek je doplňujeme a nevidím problém je před létem doplnit tak, abychom začínali sezónu s úplně naplněnou kapacitou."

Čtěte také

Horší situace je ale u podzemních vod, kde doplnění stavu trvá o poznání delší dobu než u vody povrchové.

Hladina mělké podzemní vody, která se nalézá v horních patrech zemské kůry je ještě uspokojivá, ale horší je to u hloubkové podzemní vody.

Tam se hladina dlouhodobě pohybuje pod průměrnými hodnotami.

Letošní zima rozhodně nedává příliš důvodů k optimismu, že by se tento stav podařilo zvrátit, říká za Český hydrometeorologický ústav Zdeněk Šiftař: „Tato zima se řadí k těm posledním dvěma zimám, které nebyly příznivé na zásoby vody ve sněhu. A bohužel si myslím, že ten start do jarního období není v tomto směru nějak příznivý."

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

I když se vodohospodáři na léto připravují s předstihem a v současné době je povrchové vody dostatek, nedá se předem odhadnout jaká bude situace v létě.

Stále je tu tedy riziko, že se bude opakovat loňské sucho.

„Ta situace se určitě vyloučit nedá. Bude záležet samozřejmě jaký vývoj bude mít srážková činnost a teplotní poměry v jarním období," říká za meteorology Zdeněk Šiftař.

Vodu k životu nezbytně potřebujeme
Spustit audio