Povodně způsobily v KRNAPu škody za 134 milionů, turistická sezona ale ohrožena není

17. červen 2013

Ničivá voda před více než dvěma týdny v Podkrkonoší neponičila jen desítky domů a silnic, problémy povodeň způsobila také v Krkonošském národním parku. Jen tam jsou škody vyčísleny na více než 100 milionů korun. Už teď se tam ale pracuje na nápravě.

Povodeň v noci na 2. června nejvíc poničila východní část parku a na mnohá místa se turisté z bezpečnostních důvodů ještě nedostanou.

Třeba v Honzově žlabu, kterým se prohnal Honzův potok, zanechala povodeň bariéru z kamenů a větví. Těsný důl zase zaplavil Černohorský potok, který následně způsobil velké problémy ve Svobodě nad Úpou.

Podle prvních odhadů dosahují škody v Krkonošském národním parku na 134 milionů korun. Dravá voda poničila hlavně lesní cesty, turistické chodníky a vodní toky. Místy se dokonce sesunula i půda.

Správa Krkonošského národního parku odstraní většinu škod způsobených bleskovými červnovými povodněmi v průběhu příštího roku. V první fázi teď KRNAP odstraňuje nejnutnější škody, aby zabránil dalšímu poškozování majetku. Už letos ale chce vedení parku začít s přípravou projektů, potom by mělo následovat vypsání výběrových řízení.

Už dnes je ale v Krkonoších vidět, že se s následky velké vody bojuje. Například na už Honzíkově cestě pracuje celý den tzv. kráčející bagr. Turistická sezona tak v Krkonoších nijak ohrožena není. Povodeň postihla jen jednu část hor, navíc uzavřených cest je minimum.

Povodně poničily i národní park v Krkonoších - Svoboda nad Úpou

Do Krkonoš měl dnes přijet stále ještě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS. Nakonec ale kvůli politické situaci nedorazil. Vláda dnes podá demisi a navíc od 13. hodin v Praze zasedala výkonná rada Občanské demokratické strany, kde musel Tomáš Chalupa jako místopředseda strany být.

V Krkonošském národním parku se tak byl podívat jeho náměstek Tomáš Tesař. Ten řekl, že ze všech území ve správě ministerstva je KRNAP povodněmi poškozený nejvíce, a slíbil mu maximální možnou podporu. Peníze na obnovu prý budou bez ohledu na to, jaká bude v Česku vládnout vláda.

autor: ova
Spustit audio