Povodí Labe už má pozemky pro obří poldr v Kutříně, stavba by měla začít příští rok

19. červen 2018 08:30

V Kutříně na Chrudimsku by měla stát přehrada bez vody. Povodí Labe už získalo všechny pozemky, které potřebuje pro stavbu velkého poldru. Místo bylo vytipované po katastrofálních povodních v roce 1997. Ne všichni majitelé pozemků ale se stavbou souhlasili a přípravy se tak táhly roky.

Měla by to být vlastně neviditelná přehrada. Údolí pod Kutřínem protne 140 metrů dlouhá a dvacet metrů vysoká hráz, která dokáže odolat náporu stoleté vody.

Na Chrudimsku vznikne nová přehrada. Bez vody

Přehradní nádrž Kutřín po napuštění

V Kutříně na Chrudimsku bude stát nová přehrada, v lepším případě bez vody. Povodí Labe tam chce vybudovat obří poldr, který dokáže zachytit stoletou vodu. Stavba si v ničem nezadá s klasickou nádrží.

Za normálního stavu by měla být nádrž suchá. Pokud by povodeň nastala, maximální plocha zaplaveného území může být až 70 hektarů, to je skoro dvakrát víc, než je rozloha křižanovické přehrady. Cíl je ochránit města a obce na toku Krounky a Novohradky, třeba Luži, Hrochův Týnec nebo Chroustovice.

Výkup pozemků je kompletní

Povodí Labe se povedlo získat prakticky všechny pozemky, které potřebuje. Jsou to parcely pod budoucí hrází a také plocha, kde by se mohla voda vylévat nejčastěji, dohromady asi čtvrt milionu metrů čtvrečních. Státní podnik také vykoupil čtyři budovy a dětský letní tábor. Stavby stojí v záplavovém území a zůstat tam nemůžou.

Letní tábor v Kutříně

Podle Povodí stavba začne nejdřív za rok. Vodohospodáři ještě čekají na stavební povolení. Důležité také budou peníze. Náklady projektanti odhadli na 350 milionů korun. Povodí Labe ale počítá s tím, že část peněz získá z programu ministerstva zemědělství, který je určený na podporu protipovodňových opatření.

Spustit audio