Povodí Labe trvá na odstranění několika desítek budov u přehradní nádrže Rozkoš

7. leden 2022 13:29

U přehradní nádrže Rozkoš nedaleko České Skalice stojí desítky staveb bez potřebného povolení. Některé byly vedené jako stavby dočasné a vypršelo jim povolení, jiné stojí u vody od samotného začátku nelegálně, jsou totiž v záplavové oblasti. Majitelé je i přes opakovaná upozornění zatím neodstranili.

„Tady je ještě asi osm buněk soukromých majitelů, kteří je mají připravené k exportu. A z našich buněk tam také ještě zůstává pár kousků, ale ty jsou všechny prodané a budou se v lednu odvážet. Neprodané zůstávají pouze tři, které buď zlikvidujeme vlastními silami nebo se ještě prodají,“ popisuje aktuální situaci objektů pod zátopovou čarou jednatel městského autokempu Rozkoš Jan Šnajdr.

Čtěte také

Většinou jde o různě upravené stavební buňky. V záplavové oblasti jsou ale také tři zděné městské objekty, s jejich bouráním vedení kempu počítá na jaře. „Nestíhalo se to, protože do toho vstoupila i covidová situace a nepřízeň počasí. Takže to nebylo možné úplně reálně stihnout.

Že budovy stojí na pozemcích státu nelegálně, potvrzuje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. „Stavby v autocampu Rozkoš jsou od 1. ledna 2022 na pozemcích České republiky bez právního důvodu. A Povodí Labe bude postupovat v souladu s občanským zákoníkem. Věci budeme řešit, ale další podrobnosti sdělovat nebudeme.

Povodí Labe trvá na odstranění několika desítek budov u přehradní nádrže Rozkoš nedaleko České Skalice

V rozporu se zákonem už na břehu přehrady stojí také zhruba desítka dalších objektů a to nad zátopovou čarou. Šlo o dočasně schválené stavby, povolení majitelům ale vypršelo také na konci roku. Týká se to třeba i restaurace Na pláži, která patří městu Česká Skalice.

Čtěte také

„Konkrétně objekt restaurace Na pláži považujeme za stavbu řádně povolenou a zkolaudovanou. Jako takovou se snažíme obhájit její existenci a dojednat případně další podmínky s Povodím Labe, říká jednatel autokempu Jan Šnajdr s tím, že soukromí majitelé dalších budov se snaží o to samé. Vypadá to, že ale neúspěšně.

„To je stejné, jsou to stavby, které považujeme za černé stavby a my tam hájíme zájmy státu jako správce pozemků, dodává Hana Bendová za Povodí Labe.

Autokemp Rozkoš - celoroční ubytování v kempu blízkém přírodě.

I tyhle stavby by tak vlastníci měli co nejdřív odstranit.

Spustit audio

Související