Povede rychlostní silnice z Turnova do Jičína přes Český ráj?

23. září 2010

Jediný projekt z Královéhradeckého kraje zaměřený na rozvoj občanské společnosti získá v následujících dnech 160 tisíc korun ze Základního grantového programu Nadace Partnerství. Podařilo se tak financovat kampaň Českého svazu ochránců přírody Křižánky za nezávislé posouzení rychlostní komunikace R35, která by měla v budoucnu spojit Turnov s Jičínem. ZO ČSOP Křižánky připraví ve spolupráci s odborníky z Pensylvánské univerzity ve Spojených státech podklady pro posouzení dalších variant R35 a poté je představí státní správě, místní samosprávě i veřejnosti.

"Většina z 65 projektů, které k nám do Základního grantového programu přišly, je celostátního významu. Proto také převažují žadatelé z velkých měst, jako je Praha nebo Brno. Občas se však mezi nimi prosadí i regionální téma, jako třeba silnice přes Český ráj. Komise nakonec vybrala deset projektů, mezi které rozdělila 1,17 milionu korun," uvedl František Brückner z Nadace Partnerství. O podporu podobných projektů bude možné žádat opět v příštím roce. Prostředky budou určeny nejširšímu okruhu žadatelů, přičemž výše grantu může dosáhnout až 200 tisíc korun.
Mezi podpořenými žádostmi je i projekt ZO ČSOP Křižánky, na který organizace získala grant ve výši 160 tisíc korun. Turnov a Jičín má v budoucnu spojit rychlostní komunikace R35. Podle předkládané varianty má procházet po hranici Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která je zanesena jako významný geopark na seznamech UNESCO. V podstatě by tak míjela hrad Valdštejn, zámek Hrubá Skála a zříceninu hradu Trosky. Řada místních lidí proti této trase protestuje a stěžuje si na nedostatek informací o dalších možných variantách.

Spustit audio