Pouhé nadšení nestačí, důležité je umět vyplnit tabulky a podat grant, říkají zástupci regionálních kulturních spolků

14. prosinec 2017

Jak snadno nebo obtížně se realizují drobnější kulturně zaměřené projekty mimo velká města? Je výhodou, že se na malém městě nebo na vesnici všichni znají a tím pádem se líp domluví? Z jakých zdrojů se financuje alternativní kultura? To byly některé z otázek středečního ArtCafé.

„Prvním cílem našeho spolku byla obnova historických varhan. Dali jsme se dohromady, abychom na tu opravu sehnali peníze. Varhany jsme opravili a pak jsme se pustili do záchrany jednoho historického domu na náměstí,“ popisuje misi spolku Bart Ida Kaiserová. Spolek funguje v městečku Úterý, historické obci v západních Čechách se 450 obyvateli.

Právě drobným organizacím nebo jednotlivcům, kteří se snaží ve svém kraji podnikat něco prospěšného, chce pomáhat grantový program Perpedes nadace Agosto Foundation.

Pod dlažbou nalezena pláž. Liberec zažívá kulturní rozmach, jaký dosud nepoznal

Letecký pohled na Ještěd

Zbavit se nálepky „města sportujících inženýrů“ se Liberci úspěšně daří. Lépe řečeno několika zapáleným osobnostem, které z vlastní iniciativy věnují svou energii kulturnímu rozkvětu tohoto města pod Ještědem.

„Hledali jsme, kde je největší díra v podpoře z veřejných zdrojů na poli kultury a umění a došli jsme k tomu, že je důležité napomáhat rozvíjet tu aktivitu hlavně v regionech – na vesnicích a v malých městech,“ říká Janek Rous, který má program a starosti.

V ArtCafé se potkali zástupci tří spolků, kteří se do programu přihlásili. „Prvotním impulsem bylo, když jsme se s několika kamarády v roce 2004 rozhodli Chomutov neopustit, jako to dělá většina mladých lidí,“ vysvětluje zrod aktivit sdružení Ku prospěchu Petr karásek. V Chomutově organizuje kulturní akce, věnuje se životnímu prostředí, sociálním problémům i podpoře česko-německých vztahů.

„My se snažíme mimo jiné oživit rabínský dům a synagogu v Polné u Jihlavy,“ doplňuje ho poslední z hostů středečního pořadu Matěj Kolář z environmentálně laděného spolku Kuš.

► Poslechněte si rozhovor o zmíněných sdruženích i tom, jakým způsobem financují svoje aktivity. Hudbu do ArtCafé vybral Josef Sedloň, kompletní záznam můžete streamovat zde.

Spustit audio