Posun ve sporu o pozemky dálnice D11

23. září 2010

Ve sporu o pozemky u Hradce Králové pro dostavbu dálnice D11 došlo k výraznému posunu. Ředitelství silnic a dálnic po dohodě s Pozemkovým fondem přišlo s konkrétní nabídkou na směnu potřebných pozemků pro farmářku Ludmilu Havránkovou. Jejímu právnímu zástupci chce do Vánoc předložit návrh směnné smlouvy, upřesňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková: "Jedná se o to, že půjde o směnu pozemků, které budou představovat stejnou tržní hodnotu, takže se jedná o směnu pozemků 11 hektarů zhruba za 250 hektarů."

Informaci nám potvrdil i právní zástupce farmářky Havránkové Pavel Černohous. Upozornil ale, že k ústní dohodě mezi ním a Ředitelstvím silnic a dálnic došlo už na začátku září a dlouhou dobu se vůbec nic nedělo: "Spokojenost zatím vyjadřovat nemohu, neboť jsou to tři měsíce od té doby, co jsme se domluvili s Ředitelstvím silnic a dálnic na obsahu smlouvy a ze strany státu od té doby nebyl učiněn žádný krok, o kterém bychom věděli, nebo o kterém by nás informovali a který byl vedl k tomu, že by smlouva byla skutečně uzavřena."
Ředitelství silnic a dálnic chce konečnou dohodu a směně pozemků předložit vládě ke schválení v průběhu února 2008. Pokud ministři tento krok schválí, začne se příští rok se stavbou a dálnice D 11 by až do Hradce Králové měla být řidičům k dispozici do roku 2009.

Spustit audio