Postel by neměla být bitevní pole, říká spánková psycholožka Karolina Janků

15. březen 2023

„Tlaku na výkon spánek uniká, slova jako boj či úsilí ten tlak ještě zvyšují. Lidé se ale nemusí cítit bezmocní. V terapii pracujeme i na rozpoznávání toho, co u spánku ještě vůli ovlivnit můžeme a kdy je už snaha kontraproduktivní,“ říká spánková psycholožka a terapeutka Karolina Janků v závěrečném doprovodném rozhovoru Magdaleny Hejzlarové a Karolíny Davidové k podcastu Nespavci.

Spánek je přirozený proces, který nelze navodit vůlí nebo vlastním úsilím. S pacienty se často dostáváme k tomu, že nespavost je pro ně první životní výzva, kdy něco prostě vůlí nevybojují. I tak je ale možné okolo spánku mnoho věcí ovlivnit a právě tomu se v terapii systematicky věnujeme,“ vysvětluje terapeutka Janků.

„Nespavost je nejčastější porucha spánku. Projevuje se nočními i denními příznaky. Od dlouhého usínání či předčasného probuzení po poruchy koncentrace, paměti či podrážděnost,“ vysvětluje odbornice, že nespavost je celodenní problém, který ovlivňuje zdraví, pracovní výkon i mezilidské vztahy.

Spánková psycholožka a terapeutka Karolina Janků

Ve své praxi se Karolina Janků věnuje řešení nespavosti pomocí kognitivně-behaviorální terapie. Soustředí se na to, jak upravit svoje spací návyky i pocity jak nespavost prožíváme. „Pravidelný režim je opravdu to nejlepší, co pro svůj spánek můžeme udělat. To slovo režim ale v mnoha pacientech vyvolává další úzkost a stres. Proč spánek vnímají jako nebezpečí a dávají mu takovou váhu i na to se soustředíme,“ dodává.

Slovník samotný, který ve spojitosti s nespavostí používáme, ovlivňuje náš vztah k potížím se spánkem. „Slova mohou vyvolávat nebo ovlivňovat emoce. V příbězích Nespavců často zaznívala slova jako boj s nespavostí nebo úsilí usnout. I v literatuře a zahraničí se už ale ustupuje od spojení jako trpět nebo bojovat s nespavostí,“ doplňuje Janků.

Čtěte také

Nespavost podle ní podporuje právě snaha a pozornost, kterou spánku věnujeme. „Na začátku kariéry se přirozeně tématy spánku zabývala hodně a i já jsem měla období, kdy jsem špatně spala. Kromě samotného terapeutického výcviku mi pomohlo vědomí, že narušený spánek během stresu je v pořádku. S kolegy si děláme srandu, že nejhůř spí lidi, co se spánkem zabývají.“

Jakou službu spánku udělala kniha Proč spíme? Jak změnit svůj přístup k nespavosti a ulevit si? Kam se obrátit, když chceme začít řešit svou nespavost? Jak o nespavosti mluvit? Najde se na nespavosti něco pozitivního? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související