Poslední květnový den patří „otvírání“ studánek. Jednu opuštěnou Barborku najdeme u Lázní Rezek

31. květen 2021

Studánky - upravené pramínky, vyvěrající z podzemí - mají zázračnou moc čisté vody a dodnes náležejí k bohatství krajiny. Mnohé i údajně léčily, a po každé zimě se patřilo zbavit je nánosu listí a kalu - studánku „otevřít". 

U jedné neprávem zapomenuté, s kouzelným ženským jménem, se na Rezku u Nového města nad Metují zastavila s historikem Jiřím Hladíkem reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Studánka, ze které krásně vyvěrá pramínek. Vzácná voda, je to voda pramenná a ještě navíc i se jménem. Barborka.

Některý z bohatých podnikatelů se rozhodl, že bohatství zdejších pramenů využije a využil je dobře. Rezek bývaly i mondénní lázně ve své době.

„Pramen je tu jediný, ale je vyveden do kaple, kterou protéká a dostává se ven. Ta kaple zde byla postavena v 18. století a vlivem vlhkosti uvnitř je stále poškozována. Občas se podaří nějaká oprava. Kaple je navštěvována sporadicky a tak jednou do roka tu bývá mše."

Překročíme potůček, bystřinu, která vytéká z kaple. Ta je dnes už obkroužena vysokými lípami. Takže uvnitř je vlhko a ještě navíc zvenčí stín.

„Údaje o zdejší pramenité vodě pochází z roku 1620. Teprve později byla postavena kaple. Od jejího založení až do současné doby je v majetku římskokatolické církve. Stála tu i dřevěná budova a byl tady dokonce i poustevník, který se o kapli staral."

Čtěte také

„Později byla ona dřevěná budova pobořena a v roce 1792 koupil lázně hrabě Antonín z Leslie a nechal je přestavět na novou budovu lázní s pokoji pro hosty. Místo se stalo oblíbeným i různé zajímavé osobnosti, vidíme tady plaketu Jana Nerudy a Miroslava Tyrše."

Se špacírkou se sem o prázdninách vydával i Bedřich Smetana s milovanými sestřenicemi. Prý se tady i tančilo a právě Bedřich byl úžasný tanečník.

„Tanec a hudba zde přetrvávaly ještě za první republiky. Vždy za nedělního odpoledne se před hlavní budovou lázní konaly tanečky. Můj dědeček jako muzikant hrál na klarinet, takže tady doprovázel tančící páry spolu s dalšími členy novoměstského orchestru," dodává Jiří Hladík.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka