Portréty i abstraktní tvorbu ukazuje v Liberci pražský malíř

11. červenec 2018 08:24

Leoš Suchan, umělec původem z Tábora, vystavuje v liberecké galerii Prostor. Návštěvníkům ukazuje barevná plátna s abstraktními, často neonovými barvami, rozsvícenými malbami. Nechybí ale ani zcela realistické obrazy.

Suchan, který vystudoval Akademii výtvarných umění v ateliéru Michaela Rittsteina, přivezl do města pod Ještědem kromě tří starších portrétů i svá nejnovější díla.

Návštěvníci výstavy Leoše Suchana

Sám umělec tvrdí, že ho baví pracovat s realistickou i abstraktní polohou barvy. V galerii jsou nyní k vidění například dva realisticky malované portréty Leošova otce, které komentuje slovy: „Snažím se nějakým způsobem fotku přesáhnout, a právě to by mělo být vidět, když jde člověk k obrazu blíž.“

Obří plátna s tajemnými zvířaty mladé umělkyně jsou k vidění v Andělské hoře

Galerie v Andělské hoře se umělkyni líbí

Drobná osmadvacetiletá umělkyně Dana Sahánková dokáže jemnými tahy pokreslit tuší i pět metrů dlouhé plátno. Některé její rozměrné obrazy plné tajemných zvířat  jsou nyní k vidění v kostele v Andělské hoře u Chrastavy.

Ofélie v jezírku v moderním provedení

Pokud od těchto obrazů návštěvník poodstoupí, uvidí na nich ryby. „S tématem ryb jsem začal před tři čtvrtě rokem, když jsem trávil nějakou dobu v Barceloně. Ryby mě zaujaly, protože jsou zajímavým předmětem pro malování,“ vysvětluje malíř a dál pokračuje: „Člověk si po technické stránce může vyhrát s leskem. Inspiruje mě spíš samotný povrch nebo charakter materiálu.“

Obraz z roku 2014 je nejstarším dílem, které je na výstavě v Liberci

Nejstarším obrazem výstavy je dílo z roku 2014. Na něm je zobrazena realistická busta dívky, která leží ve vaně. V tomto případě má jít o současné podání známého obrazu Ofélie v jezírku. To a mnohem více je pro milovníky umění k vidění do konce prázdnin.

autoři: Lucie Fürstová , Lucie Postlová