Porosty kleče v Krkonoších ničí přemnožená bejlomorka borová

24. září 2010

Porosty kleče na hřebenech Krkonoš ničí přemnožená muška bejlomorka borová. Poškozené jsou například porosty v lokalitě kolem křižovatky U čtyř pánů, kolem Luční boudy a na Stříbrném hřbetu, informoval ČTK mluvčí správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. "Larvy bejlomorky svým sáním na bázi jehlic způsobují jejich žloutnutí a odumírání. Poškození, které je vidět, jsou škody z minulých let. Letošní se plně projeví až na podzim," dodal Drahný.

Bejlomorka borová je muška podobná komárku, která mezi jehlice kleče klade vajíčka, ze kterých se rodí larvy. Jedna samice naklade až 120 vajíček.
Podle vedoucího oddělení ochrany přírody správy KRNAP Jana Vaňka se zvýšený výskyt bejlomorky projevuje postupně. "Poslední takto velká kalamita byla v 60. letech minulého století," uvedl Vaněk s tím, že drobná muška napadá většinou pouze sousední keře. Podle odborníků se však kleč po několika letech sama zregeneruje.
Poškození porostů kleče na hřebenech Krkonoš mají podle správců parku na svědomí kromě bejlomorky i další vlivy, například ještě před několika lety silné imise z Polska a Německa. "Někdy se objevují vřeckaté houby, které žijí pod kůrou kleče či houba způsobující sypavku kosodřeviny. Kleč napadají i různé druhy hmyzu jako například housenice bylinné vosičky hřebenule ryšavé nebo larvy lýkožrouta klečového.

Logo
Spustit audio