Porodnice domovem uprchlíků, problém obchvatu Solnice a příběh studentky Olgy. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Náchodská nemocnice poskytla lidem z Ukrajiny jednu ze svých budov. V té ještě nedávno bývala porodnice a gynekologie, postupně se z ní ale stává zázemí pro uprchlíky. Momentálně nevyužívané prostory zdravotníci nemocnice z velké části vlastními silami přebudovali na provizorní byty a v nich už se zabydlují první utečenci.

„Díky obrovské velkorysosti mnoha lidí jsme to tady mohli vybavit. A myslím si, že když sem ty rodiny přijdou, tak to na ně dýchne alespoň trošku nějakým pocitem, že by tady mohli nějaký čas strávit,“ říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

Čtěte také

Město Solnice na Rychnovsku stále čeká na zahájení stavby silničního obchvatu. Jde o úsek dlouhý necelé dva kilometry, za jeho stavbu Královéhradecký kraj zaplatí přes půl miliardy korun. Práce ale mohu začít až po výkupu všech pozemků, momentálně už zbývá jediný. Ten chce stát vyvlastnit.

Centrum města Solnice je silně přetížené tranzitní dopravou z průmyslové zóny Solnice - Kvasiny. Především při střídání pracovních směn je provoz po hlavní komunikaci, která město po celé délce prakticky protíná, velmi hustý. Podle starosty města je často složité přejít z jedné strany ulice na druhou.

Nově budovaný obchvat by měl velkou část automobilů odvézt mimo město. Dlouhý má být 1,7 kilometrů, včetně dvěstěšedesátimetrového mostu. A předpokládané náklady na jeho výstavbu jsou 545 milionů korun.

Čtěte také

České vysoké školy pomáhají svým studentům ukrajinské národnosti, například Univerzita Hradec Králové jim poskytla mimořádné stipendium nebo odpuštění kolejného. Nouzově pak může ubytovat i jejich rodiny, které z Ukrajiny přicestují.

Kromě studijních povinností musela Olga vyřešit ubytování pro svou rodinu - to nabídla právě hradecká univerzita. Navíc i všichni ukrajinští studenti dostali mimořádné stipendium deset tisíc korun.

„Na univerzitě mi pomohli zajistit bydlení na měsíc zdarma, což je výborné. Teď v sobotu už pojedeme do toho bytu. Teď nabízeli i mimořádné stipendium, což mi také hodně pomůže, pokud budeme muset hledat nějaký další byt nebo ubytování,“ říká studentka Olga.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.