Poprvé v historii začali mistři na novopackém učilišti péct cukroví bez žáků. Ti museli zůstat doma

25. listopad 2020 09:24

Šest žen a jeden mistr pekařský, tak přesně tenhle tým zahájil výrobu vánočního cukroví v učňovském středisku Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace. Místo téměř stovky žáků, kteří do dílen až do dnešního dne nemohli, nastoupili k válům a troubám mistři odborné výuky. Do poloviny prosince musí napéct necelé dvě tuny cukroví. 

Čtěte také

„Některé cukroví už je pečené a jiné nikoliv. Tak to musím přebrat, aby se nám to nespálilo. A to nedopečené se ještě nechá v troubě dopéct," mistrová Bohunka Khunová kontroluje linecké košíčky.

Ty upečené vyklepává z forem a rovná na sebe. Téměř dva týdny tady pekly mistrové bez studentů.

„Čas už nás tlačí. Je pravda, že máme měsíc do Štědrého dne, ale když si představíte, kolik toho máme vyrobit. Což letos ani pořádně nevíme, kolik toho stihneme napéct. Snad děti začnou znovu chodit do školy a všechno stihneme," vysvětluje mistrová Alena Šulcová.

Poprvé v historii začali mistři na novopackém učilišti péct cukroví bez žáků. Ti museli zůstat doma

Pečení vánočního cukroví bez žáků prý nepamatuje.
„Jsem tady už třicet let, ale opravdu takhle to nepamatuji. Tohle jsme ještě nikdy nezažili."

Čtěte také

Šest mistrových už má spoustu práce za sebou. Za jednu směnu stihly zpracovat 60 kilogramů těsta.

„Mé kolegyně jsou neuvěřitelně rychlé a schopné. Takže já jen koukám a nevěřím svým vlastním očím, kolik toho jsou schopné za hodinu napéct," hodnotí práci mistrová Eliška Hebká.

Zároveň přiznává, že žáci už jí chyběli.
„Sice jsme cukráři, ale jsme také pedagogové. A bez dětí ve škole to prostě není ono."

Poprvé v historii začali mistři na novopackém učilišti péct cukroví bez žáků. Ti museli zůstat doma

Teď už ticho na dílnách vystřídal hluk a povídání. Studenti musí na základě opatření pracovat ve skupinách, nemíchat se a dodržovat hygienická opatření.

Čtěte také

„Jedna z nás učitelek odborného výcviku má službu u dveří. Každému, kdo vstupuje, nastříká dezinfekci na ruce. Každý se musí řádně vydezinfikovat a potom převléknout v šatně," vysvětluje Alena Šulcová.

Někteří mají podle ní problém vydržet v rouškách u rozpálených pecí.
„Opravdu jsme viděli, že děti už nemůžou. Protože u té pece je to nejhorší. Tam je to hodně náročné."

Cukroví se v novopackých dílnách bude péct do poloviny prosince.

Spustit audio

Související