„Popelky“, držte se! Muži na stupačkách popelářských vozů jsou v první bojové koronavirové linii

2. duben 2020

I v Technických službách města Jičína se snaží ochránit popeláře před možnou nákazou. Právě popeláři jsou k ní totiž blíž, než si mnozí lidé myslí. A nikdo si neumí představit, že by svoz komunálního odpadu najednou nefungoval, nebo že by se zastavila třídící linka ve sběrném dvoře. 

Redaktorka Vlaďka Wildová proto vedoucího jičínského sběrného dvora a třídírny odpadu Tomáše Hroudy požádala o rozhovor.

Čtěte také

Muži na stupačkách popelářských vozů patří v současné době do první koronavirové linie. Materiál, se kterým musí pracovat, je v mnoha případech infekční.

A podobnému riziku jsou vystaveni i jejich kolegové u třídící linky ve sběrném dvoře. Ti teď všichni pracují v rouškách. Běžně tomu ale tak není.

„Obyčejná rouška nákaze stejně nezabrání a pracovat osm hodin v nějaké masce, to by bylo nepohodlné, ale i neúnosné. Naši zaměstnanci proto roušky u třídící linky ani v dalších prostorách haly a dvora dřív nepoužívali. V současné situaci je mají všichni po celou pracovní směnu,“ přibližuje aktuální stav Tomáš Hrouda, vedoucí jičínského sběrného dvora a třídírny odpadu.

Jsou také v první linii, jen se o nich tolik nemluví...

Upozorňuje, že dvakrát denně se teď dezinfikují prostory, ve kterých se zaměstnanci pohybují.

V daleko větší míře a ve zvýšené frekvenci si mění rukavice, i když nejsou opotřebované.

Čtěte také

„Pokud bychom neměli popeláře a jejich usilovnou a poctivou práci, tak bychom teď kromě nemoci měli ještě problém s hromaděním odpadu. Chráněni jsou rouškami, respirátory, rukavice jsou samozřejmostí neustále. Odpadu v těchto dnech neubylo, naopak. S omezením provozů, služeb a s uzavřením škol jsou teď doma i celé rodiny, víc lidí také pracuje z domova,“ vysvětluje Tomáš Hrouda.

Apeluje také na veřejnost, aby nevhazovala do kontejnerů na papíry a plasty například mrtvá zvířata nebo zkažené jídlo a zbytky potravin. Platí to samozřejmě i pro jednorázové roušky.

V jičínském sběrném dvoře při třídění papíru a fólií

Manipulace s jednorázovými rouškami od soukromých osob má svá pravidla, která najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

„Jen připomenu, že použité roušky bychom měli uzavřít do neprodyšného plastikového sáčku, který se má ještě postříkat dezinfekcí, vložit do dalšího plastikového sáčku a pak teprve vložit do směsného komunálního odpadu.“

„Popelky“, držte se!

Nejnovějším bezpečnostním opatřením v Jičíně je teď i pravidelná dezinfekce celého vozového parku technických služeb.

Podle jejich ředitele Čeňka Strašíka se dezinfikuje v depu v Textilní ulici každý den od 12 do 14 hodin.

„Doufáme, že některého ze zaměstnanců nepostihne nákaza a ostatní pak následně nebudou muset do karantény. Nemáme totiž žádné náhradníky ani pro třídění odpadu ve sběrném dvoře ani pro svážení odpadu.“

Zaměstnanci jičínského sběrného dvora v hale, kde třídí papír a fólie

Rozhovor ve sběrném dvoře končíme poděkováním všem, kteří se starají o to, aby nás nezavalily hory odpadu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.