Popelka i káča. Náchodský zámek nabízí novou expozici secesních trezorů a unikátních vyznamenání

14. květen 2022 20:17

Náchodský zámek nabízí i v letošní sezoně několik novinek. Tou hlavní je expozice secesních trezorů s několika desítkami vyznamenání. Některé z nich byly v minulosti vystavené v obou patrech památky, jiné návštěvníci uvidí úplně poprvé. 

Popelka nebo káča? A nebavíme se vůbec o pohádkách. Ale co to tady vlastně na náchodském zámku mají? To ví Josef Kysilka. „Jsou to staré trezory, většinou vídeňská práce. A popelky se jim říká proto, že jejich vnitřní nehořlavá vrstva je tvořena popelem. Takže máme dva pancéřové plechy a mezi nimi popel.“

Čtěte také

Opravdu je to trezor veliký, má možná dva metry na výšku. A je jich tady hned několik. Samozřejmě mezi nimi jsou i menší. „Samotný trezor je podstatně menší. To, co vidíte dole, je dřevěný podstavec.

Trezory jsou otevřené, což asi nebývalo zvykem. A za nimi je sklo. To je původní? „Nikoliv, tohle je vše nová konstrukce. A je to zabezpečení řádů a vyznamenání, které jsou v nich uloženy.

Čtěte také

Tak se dostáváme k tomu, co je uvnitř. Protože expozici netvoří pouze samotné trezory. S dotazem se obracím na kastelánku náchodského zámku Ivu Bártovou. „Trezory jsou takovým krásným doplňkem toho hlavního, co jsme chtěli ukázat. A to jsou řády, mince a vyznamenání.

„Jedná se o předměty, které tady na náchodském zámku shromáždily poslední dvě generace šlechtických majitelů. Tedy z rodu Schaumburg-Lippe, konkrétně jde o Viléma Karla Augusta a jeho syna Bedřicha.

Čtěte také

Stojíme u prvního trezoru, když se půjdeme podívat dál, co všechno uvidíme? „První trezor představuje návštěvníkům domácí řády nebo vyznamenání spjatá přímo s rodem Schaumburg-Lippe. V ostatních trezorech už potom vidíme různá význačná vyznamenání řády. Nejvýznamnějším je třeba dánský Řád slona, ten je asi nejcennější, který bychom tady našli.

Trezory vypadají jako poměrně těžká záležitost. My jsme ale ve druhém patře zámku a bez výtahu. Jak vypadalo jejich stěhování? „Musely jsme rozebrat výplň trezorů. To znamená ony bezpečností rámy. Vystěhovat vystavovaný mobiliář a dál se musela instalovat elektroinstalace a potom velmi dlouho sháněla firma něco takového udělat za rozumnou cenu.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

„Nejtěžší popelka má přes 400 kilogramů. A nejlehčí zhruba 120 kilogramů, dodává Josef Kysilka.

Trezory, takzvané popelky, s řády a vyznamenáními, budou součástí stále expozice na náchodském zámku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související