Popadané stromy zaměstnávají na východě Čech energetiky i hasiče. V noci ale vítr zeslábne

16. květen 2014

Vytrvalý déšť se přesunul z Beskyd na Jesenicko, prší už i v Krkonoších. Intenzita srážek se ale mírně snižuje. Na Moravě a ve Slezsku dnes déšť zvedal hladiny řek, problémy způsobuje i podmáčená půda. Silný vítr pak na řadě míst vyvracel stromy a komplikoval železniční i silniční dopravu. Desítky domácností v Karlovarském kraji zůstávají bez dodávek elektřiny.

Srážky pomalu slábnou. „V současnosti se úhrny na návětří hor, a to zejména Jeseníků, Orlických hor, ale i Krkonoš a dále Novohradských hor, pohybují mezi 2 až 5 milimetry za hodinu,“ potvrzuje Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Pršet podle něj bude ještě v noci a zítra přes den. Trvalé srážky by ale měly postupně přejít do občasného deště. Zejména sever Moravy ovšem mohou zasáhnout bouřky z Polska.

„Nejvyšší úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků a potom v oblasti Krkonoš. Na těch vysokých úhrnech se podílel i vítr, který ovšem v současnosti slábne,“ dodává.

Nárazy větru se teď pohybují mezi 15 až 20 metry za sekundu. Jedinou výjimkou je oblast Krkonoš, během noci by měl ale vítr zeslábnout i tam.

Stromy spadlé na troleje nebo na koleje dnes zastavily provoz na nejméně osmi úsecích regionálních železničních tratí.

Od rána po víc než šest hodin nejely vlaky mezi stanicemi Hanušovice a Staré Město pod Sněžníkem na Šumpersku, později se zastavil provoz na sedmi tratích v podhůří Šumavy, Orlických hor a Krkonoš. Stromy popadaly například v Blatné nebo Trutnově.

„Všechny tratě jsou sjízdné. Ta poslední byla zprovozněna krátce po sedmé hodině, a to v jižních Čechách v oblasti Vyššího Brodu, konkrétně mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou,“ upozorňuje Jakub Ptačinský ze Správy železniční dopravní cesty.

Spadlé stromy zastavily provoz na železniční trati mezi Hanušovicemi a Starým Městem

Královéhradečtí hasiči také vyjížděli k desítkám stromů, které blokovaly silnice v podhůří Krkonoš a Orlických hor. Především na Rychnovsku popadaly větve a stromy i do vedení vysokého napětí. Stovky domácností se tak ocitly bez proudu. Dodávky elektřiny už se ale většinou podařilo obnovit.

„V některých částech jsou popadané i vodiče. Je to podhůří Orlických hor, pak směrem na Rokytnici v Orlických horách, Rybnou nad Zdobnicí, Říčky,“ přibližuje Šárka Beránková ze společnosti ČEZ. Problémy s dodávkami proudu ale byly i na Trutnovsku u Žacléře.

Nepříznivé počasí na východě republiky, především v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji, přidělává starosti také Lesům České republiky. Mnoho lesních cest je dočasně neprůjezdných.

Čtěte také

„Aktuálně se škody v lesích pohybují kolem cca 150 tisíc metrů krychlových poškozené dřevní hmoty, vesměs jde o jednotlivé poškozené stromy nebo skupiny stromů. Škody se ještě navýší, neboť do některých míst se naši zaměstnanci z důvodu nepřístupného terénu ještě nedostali. Doporučujeme lidem, aby v oblastech s dešťovými srážkami a větrem do lesů raději nevstupovali,“ radí generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Voda vyhnala chataře

Jeseničtí hasiči zatím preventivně plní pytle s pískem. Zásoby, které měli na stanici, totiž spotřebovali. Jednotka zasahovala v Lipové-lázních, kde strouha z pole ohrožovala několik rodinných domů. Teď je chrání provizorní hráze.

Nejvíc by mělo pršet na Osoblažsku, řeky by se mohly dostat až na třetí povodňové stupně. Hasiči jsou proto připraveni pomoci obcím se stavbou protipovodňových hrází. K ruce budou mít v případě potřeby i záchranný útvar v Hlučíně a 70 vojáků. Nečeká se ale, že by se voda výrazně rozlila a ohrozila domy v obci.

Obyvatelé Moravskoslezského kraje stále sledují rozbouřené toky řek s obavami. Prudké deště rozvodnily hlavně Olši v Českém Těšíně, její hladina už ale pomalu klesá.

Rozvodněná Stonávka zase potrápila Těrlicko na Karvinsku. Vedení obce doporučilo obyvatelům chatové oblasti, aby opustili své chalupy.

Moravskoslezští hasiči zatím kvůli nepříznivému počasí absolvovali přes 350 výjezdů. „Jsou to poškozené střechy, měli jsme dvě dopravní nehody, kdy strom nebo jeho část spadla na auto, došlo k sesuvu půdy a částečně k narušení statiky jednoho domu. Materiální škody určitě ano, ale naštěstí zatím zranění nebo oběti na životech nejsou,“ říká šéf hasičů Zdeněk Nytra.

Poničená zvonice

Hladina řeky Bečvy, která se tentokrát zastavila těsně pod ryskou pro vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity, už se vrátila do normálu. V Rožnově pod Radhoštěm se vylila pouze pod golfovým hřištěm a zaplavila cyklostezku.

Spadlý strom poškodil dřevěnou zvoničku v areálu Valašské dědiny

Hasiči po celém městě odstraňovali desítky vyvrácených stromů. Některé z nich spadly na starém hřbitově a poškodily několik náhrobků. Místní Valašské muzeum v přírodě dnes zůstalo kvůli dešti a silnému větru zavřené. V areálu skanzenu spadla asi dvacítka stromů, další ohrožují své okolí.

Čtěte také

„Kvůli bezpečnosti návštěvníků jsme dneska všechny areály uzavřeli. Uzavření bude trvat do zítřka. Všichni naši lidé docela intenzivně pracují na tom, abychom popadané stromy odstranili natolik, abychom mohli co nejdříve otevřít,“ upozorňuje ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Jeden z vyvrácených stromů poničil zvoničku z Lužné, rozsah poškození zatím pracovníci muzea neznají. Pokud se situace nezhorší, muzeum by se podle Ondruše mohlo otevřít v neděli.

Výstraha před deštěm
autoři: ada , tet , Andrea Kratinová , ves , par , stj , krw
Spustit audio