Ponožky pro náchodskou nemocnici, profesor Palička a očkování ve Vrchlabí. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Oblastní nemocnice v Náchodě žádá veřejnost o pletené ponožky. S množstvím převozů pacientů je to právě tato zdánlivá drobnost, které se často nemocným nedostává. Po jarní vlně solidarity a ochoty lidí nosit do zařízení ručně šité roušky teď přišla tato nová výzva.

Zdravotníci v současné době musí řešit větší množství transportů pacientů než v předchozích letech a teplé ponožky jsou pro jejich zahřátí velmi důležité. Kvůli nedostatku ponožek se nemocnice rozhodla oslovit s prosbou o upletení veřejnost.

Čtěte také

Aktuální situace v našich krajských nemocnicích, včetně té největší, Fakultní nemocnici v Hradci Králové, je velmi vážná až kritická. Napsali to společně ředitelé nemocnic v dopise a v apelu na veřejnost, aby lidé dodržovali základní hygienická opatření, a zdůrazňovali také rozum, který je ze všech těch R nejdůležitější.

"Nemoc neporazíme v nemocnicích, je potřeba ji porazit v terénu. Musíme dosáhnout toho, že se přestane šířit. Proto náš apel," říká Prof. MUDr. Vladimír Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. "Britská mutace má přinejmenším dva základní rysy. Za prvé se šíří daleko rychleji a její nositelé jsou daleko déle infekčnější."

Čtěte také

Ve Vrchlabí by mělo vzniknout velkokapacitní očkovací centrum. Vytvořit ho chce město společně s nemocnicí. Vytipována jsou dvě místa. Pokud dorazí vakcíny do poloviny dubna, očkovat se bude v kulturním domě Střelnice. Získá-li je nemocnice déle, očkovací centrum bude na zimním stadionu. Tam se totiž do poloviny dubna bude hrát hokejová soutěž.

Snahou města je podle jeho představitelů naočkovat přibližně 30 tisíc lidí za 2 až 3 měsíce. Kolem Střelnice i zimního stadionu je dostatek parkovacích míst, vedení města také zvažuje, že by, až se očkování spustí, posílilo i některé spoje městské hromadné dopravy.

autor: baj
Spustit audio

Související