Pomocí dobových nástrojů staví tesaři středověkou stáj ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově

28. červenec 2019 10:05

Skanzen Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách na Rychnovsku bude mít další stavbu. Tesaři tam v těchto dnech totiž budují středověkou stáj. Navíc při její stavbě používají jen dobové nástroje našich předků. 

Jednoho z řemeslníků, Matyáše Ciglera, zastihla se sekerou v ruce reportérka Jana Házová. Zatímco motorovou by to bylo hned, tak sekyrkou se postupně opracovává dřevěný trám.

Pracuje se s tím, co měli tenkrát lidé k dispozici

„Kmeny se opracovávají dlátem a sekerami. To je vše," vysvětluje Matyáš Cigler.

Stavby středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově teď po zimě opravují dobrovolníci

Stavby středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově teď po zimě opravují dobrovolníci

Poničené doškové střechy a popraskané hliněné omítky - to jsou nejčastější problémy, které je teď potřeba řešit ve středověkém skanzenu Villa Nova v Uhřínově. Podle vedoucího Bohumíra Dragouna ale letošní zima skanzen šetřila. Opravy si díky tomu nevyžádají finanční náklady, pouze čas a práci dobrovolníků. Do skanzenu se zašla podívat reportérka Jana Házová.  

Jeho kolega Ondřej Protiva přibližuje podrobnosti právě vznikající stavby.
„Tohle bude stáj, která se staví podle nálezu z Veselí na Moravě. Jedná se v podstatě o velmi jednoduchou kůlovou stavbu, ale poměrně velkou. Bude mít půdorys 10 krát 4 metry. V originální nálezové situaci byl tento dům postaven v podhradí, takže to byla pravděpodobně stáj pro koně, možná i pro krávy. Těžko říci. Ale sloužil pro ustájení zvěře."

U moderních staveb je člověk zvyklý na naprosto rovné trámy, krásně ze všech stran hladké. Tady ovšem kopírují strom takový, jaký vyrostl.

Skanzen Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách na Rychnovsku bude mít další stavbu

„Ano, my pracujeme s materiálem, který máme. Takže si musíme poradit i s křivými a nerovnými stromy. Ale my to máme rádi, nás to naopak baví. A střecha bude krytá slaměným doškem. To byl absolutně nejběžnější materiál pro krytiny všech domů a budov ještě poměrně nedávno. Tak 100 let zpátky bylo ještě 90 procent vesnic zakrytých doškem," doplňuje Ondřej Protiva.

Archeologický skanzen Villa Nova Uhřínov uprostřed Orlických hor

Na stavbu dohlíží vedoucí skanzenu Villa Nova Bohumír Dragoun. Buduje se nová stáj a také plot. Na tom se také začíná pracovat.
„Chlévy jsme chtěli udělat již několik let. A nyní jsme tedy k tomu přikročili a to z toho důvodu, že už nemůžeme nechávat přes noc zvířátka pobíhat venku. Dělala si tady co chtěla. Musíme je kvůli vlkům zavírat. Takže budujeme stáj."

Skanzen Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách na Rychnovsku bude mít další stavbu

A na závěr ještě doplňuje: „A jsou připravené kůly k dokončení oplocení celého areálu plotem 150 centimetrů vysokým. A před něj chceme ještě předsadit další plot s elektrickým obvodem, abychom se chránili."

Dokončenou středověkou stáj si budou moci návštěvníci skanzenu prohlédnout v příští turistické sezóně. Oplocení kolem celého areálu ale bude hotové již na konci letošního léta.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související