Pomoc obětavých žen z Náchoda, Speed Marathon a velký požár lesa v Lipí. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Několikapatrová budova bývalé školky v Náchodě se během několika málo dnů neplánovaně zaplnila maminkami a dětmi z Ukrajiny. Když tam začala válka, byla pro majitele zdejší školy otázka několika hodin, než se rozhodli volné prostory nabídnout 35 lidem, kteří potřebují pomoc.

Teď jsou všechna místa zaplněná a trojice obětavých žen z Náchoda se o své dočasné svěřenkyně pilně stará. „Já mám doma jednu se dvěma dětmi. Víc už bych se k nám nevešlo, tak jsme přemýšleli, kam je dáme," říká s úsměvem Ivana Kozáková.

Čtěte také

Na zhruba devíti stovkách míst republiky mohou dnes řidiči potkat policejní hlídky. V plném proudu je totiž letošní ročník celoevropské dopravně bezpečnostní akce Speed Marathon. Místa pro měření rychlosti mohli vybírat lidé ve veřejném on-line hlasování.

Na kolika místech Královéhradeckého kraje řidiči letos policisty mohli potkat? Šlo o 87 stanovišť, na kterých se střídaly dvě desítky dvou nebo tříčlenných policejních hlídek. Seznam míst policie zveřejnila na webových stránkách, každý si je tak mohl prohlédnout. Jsou tam některá problémová místa okresních měst i krajské metropole, hlavní silniční tahy včetně dálnice, ale samozřejmě i řada míst v malých obcích.

Čtěte také

Na hašení rozsáhlého lesního požáru v katastru části Lipí na Náchodsku bylo nasazeno deset jednotek požární ochrany i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Požár zasáhl část louky a lesa, hořelo z větší části v těžko přístupném a příkrém terénu. K rychlému rozvoji požáru přispěl vanoucí vítr.

Plocha požáru byla asi 300x500 m, vrtulník byl s bambivakem vysílán nad nejhůře dostupná místa. Plnění vaku bylo zajišťováno v místě za pomoci dobrovolných jednotek. Posádka vrtulníku provedla celkem 13 shozů. Po necelých dvou hodinách byl požár lokalizován, jednotky dále pracovaly na uhašení ohnisek a prolévání prostoru vodou.

autor: baj
Spustit audio

Související