Pomoc českých doktorů na zahraničních misích představuje putovní výstava Létající lékaři

28. duben 2019 10:46

Putovní výstava Létající lékaři, která zachycuje činnost dvou mezinárodních programů Ministerstva vnitra ČR – zdravotně humanitárního programu MEDEVAC a programu na asistenci uprchlíkům Pomoc na místě, je k vidění v přízemí Pavilonu interních oborů Fakultní nemocnice Hradec Králové. Celkem 16 výstavních panelů si lidé mají možnost prohlédnout až do neděle 12. května.

Výstava představuje snímky, které fotograf Jiří Pasz nafotil v Jordánsku, Iráku, Libanonu a na Ukrajině. Poprvé byla k vidění v únoru 2018 v Národní technické knihovně v Praze, poté byla vystavena například v Bruselu, Ženevě a Ammánu.

100 operací šedého zákalu za 5 dní. Hradečtí oční lékaři pomáhali v Jordánsku

Operace oka, ilustrační foto

Tým z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové odoperoval v Jordánsku během jednoho týdne 100 pacientů s velmi pokročilými stádii šedého zákalu a dal jim tak šanci na přežití v těžkých podmínkách země. Pomoc byla realizovaná v rámci mezinárodního projetu Ministerstva vnitra ČR MEDEVAC. Dokonce i sám premiér ČR všem účastníkům vyjádřil svůj dík.

Do Fakultní nemocnice Hradec Králové výstava zamířila z Festivalu Jeden svět, který se konal v Ústí nad Orlicí.

Fakultní nemocnice Hradec Králové se programu MEDEVAC aktivně účastní od roku 2015. Tříčlenný tým Oční kliniky FN HK provedl v Jordánsku při sedmi misích téměř 1 300 operací především šedého zákalu. Mimo Jordánsko byla péče poskytnuta i například v říjnu 2015 devítileté dívce z Ukrajiny zraněné výbuchem granátu, lékař FN HK působil při dvou misích na Ukrajině a letos v březnu specialista FN HK odletěl do Etiopie školit místní techniky na opravu zdravotnických přístrojů.

Program MEDEVAC je vládní zdravotně humanitární program České republiky koordinovaný Ministerstvem vnitra, který se od roku 1993 zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených uprchlickou či humanitární krizí.

Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům

Do dnešního dne všichni lékaři vyslaní v rámci programu odoperovali v průběhu 66 misí v zahraničí 2 943 pacientů.

Putovní výstava Létající lékaři je k vidění ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové

Bližší informace o programu i výstavě je možné najít na internetových stránkách www.letajicilekari.cz případně na FB stránkách MEDEVAC czech.

autor: baj | zdroj: Fakultní nemocnice Hradec Králové a MEDEVAC czech
Spustit audio

Související