Policistům při výcviku může pomoct virtuální realita. Připraví je na psychicky náročné situace

1. květen 2021

Virtuální realita by mohla v budoucnu pomoct při výcviku policistů. Právě vyvíjená aplikace pro 3D brýle je připraví na psychicky náročné situace. V imaginárním světě si vyzkouší například záchranu sebevraha nebo jaké to je někomu oznámit, že mu při nehodě zemřel blízký člověk. Chystaná aplikace je součástí výzkumu expertů z Národního ústavu duševního zdraví.

Nasazuji na hlavu 3D brýle a před očima se mi spouští první scénář. Naproti mně stojí žena, které musím oznámit špatnou zprávu. Je rozrušená a bouchá pěstí do stolu. Kdyby policista nyní pokračoval ve špatném stylu komunikace, mohla by ho za chvíli vyhodit z místnosti.

Scénáře pro virtuální realitu připravují psychologové, vývojáři pak řeší detaily, například jak bude vypadat obývací pokoj. Hra má být policistům ušitá na míru. Podle toho, jak úspěšně si budou ve vypjatých situacích počínat, bude se vyvíjet i chování avatara. Jeho mimika a gesta jsou nasnímané na hercích. 

Doposud policisté podobné věci cvičili v učebnách tak, že navzájem hráli role. „Důležitá je ale opakovatelnost. Ve chvíli, kdy budeme využívat virtuální realitu, tak budou moct zkoušet některé situace znovu a znovu,“ popisuje Jan Hrdlička z kreativního studia 3Dsense.

Modernizace výcviku

Za výzkumem stojí Eliška Procházková z Národního ústavu duševního zdraví. Vylepšit výcvik ji napadlo poté, co slyšela skutečný příběh jednoho mladého policisty. „Jako jeden z prvních úkolů dostal oznámit závažnou zprávu pozůstalé. Přišel před dveře, a než se odvážil zazvonit, stál před nimi hodinu. Pak si řekl, že toto už dělat nechce, a u policie skončil,“ říká.

Dnes má zkušenosti z výcviku nejen tuzemských policistů, ale i těch z Nizozemska. Jak vysvětluje, trénovat podobné situace je vždy obtížné, přitom ale hodně důležité. „I když policista něco závažného oznamuje třeba jen jednou během kariéry, tak pokud se to nepodaří, může to ovlivnit jak jeho psychické zdraví, tak psychické zdraví pozůstalého.“

Michaela Borovanská

Ve virtuální realitě si policisté vyzkouší třeba i záchranu sebevraha. V plánu je také simulace toho, jak mluvit s obětí domácího násilí. Zatím jde jen o výzkum, má ale podporu i od policejních psychologů. 

Například Michaela Borovanská z Útvaru policejního vzdělávání a přípravy vidí v moderních technologiích budoucnost. „Jednou z výhod virtuální reality je učení se formou hry, byť jsou témata velmi náročná a obtížná,“ soudí. 

Trénink a prototypování reality

První policisté by měli výcvik ve virtuální realitě absolvovat v příštím roce. Do té doby ještě čeká psychology a vývojáře spousta práce. Vytvořit pouhé obrysy jednoho prostředí trvá i několik týdnů, vysvětluje Jan Hrdlička z kreativního studia 3Dsense. „Nejtěžší je propracovanost a zároveň obecnost scénářů,“ upozorňuje. „Další náročnou disciplínou je snímání pohybu.“

Jan Hrdlička

Jeho kreativní studio nespolupracuje s experty z Národního ústavu duševního zdraví poprvé. V minulosti vytvářeli například prostředí pro trénování paměti nejen pro lidi s demencí. „Jde o podobné projekty, oba využívají virtuální realitu. Jednou z úloh pro starší lidi – aby se nezhoršovaly jejich kognitivní schopnosti – je například orientace ve městě a v prostoru. Jednoduše musí přijít z místa A do místa B bez použití navigace,“ popisuje.

Virtuální realita podle Jana Hrdličky není všespásná, budoucnost ale určitě má. „Využíváme ji třeba i ve v situaci, kdy připravujeme velké instalace ve veřejném prostoru. Takové instalace nejprve prototypujeme ve virtuální realitě.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související