Policisté by mohli mít možnost přivýdělku. Ne všichni to ale vítají

11. únor 2013

Policisté si možná brzy budou moci finančně polepšit. Nedostanou sice přidáno, ale nově by mohli mít možnost přivýdělku. O této možnosti se totiž znovu začalo mluvit. Zatímco dva předchozí policejní prezidenti vedlejší příjmy odmítali, současný šéf Martin Červíček je nevylučuje.

Nízké platy policistů - to je dlouhodobý problém, který se zatím nedaří řešit. „V posledních třech letech neustále klesá plat policistů, jak v tarifní složce, tak samozřejmě v dalších složkách,“ říká předseda nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek a pokračuje:

„Policisté, zejména ti mladší, kteří jsou v nižších tarifních třídách, v přímém výkonu služby jsou někdy v situaci, kdy mají živit rodinu, dostávají se do značných problémů a nikoli svou vinou.“

Podle něho by tak možnost přivýdělku mohla situaci výrazně vylepšit. „Tato myšlenka je naší iniciativou, nikoli poprvé. A nyní s policejním prezidentem plukovníkem Červíčkem jsme předběžně jednali o této možnosti. Zákon nezakazuje ve svém duchu to, aby policista nemohl vykonávat jinou činnost, ale nesmí to být v rozporu s úkoly, které policie plní.“

Vnitřní předpis by pak měl jasně stanovit, co všechno by mohl policista ve svém vedlejším zaměstnání dělat, aby nedošlo ke střetu zájmů. Ne všichni policisté ale přivýdělky vítají. Třeba Milan Halbrštát, který je koordinátorem Unie bezpečnostních sborů pro Královéhradecký kraj, vidí řešení jinde.

„Policista by měl být natolik zaplacen, aby si nemusel nikam chodit přivydělávat. Samozřejmě tím, jaké škrty se teď dějí, vidím, že je to problém u některých kolegů, kteří nedosahují takových platů, aby si mohli zaplatit půjčky nebo hypotéku,“ tvrdí.

Přivýdělek tak může být i na škodu. „Já bych se nerad dočkal toho, že bych skončil tady ve výkonu službu a pak bych nějakého svého kolegu potkal v supermarketu za pokladnou nebo někdy mezi regály s koštětem. Samozřejmě policista musí být do výkonu služby na druhý den připraven, ne, aby měl ještě do noci druhé povolání,“ říká Halbrštát.

Povolení přivýdělků by mohlo pomoci zejména policistům z těch nejnižších platových tříd. Například řadový policista u dopravní služby v současnosti bere maximálně 18 tisíc korun čistého měsíčně.

autor: ova
Spustit audio