Policisté dopadli dva muže podezřelé z anonymních hrozeb bombou

28. březen 2003

Policisté zadrželi dva mladíky, kteří údajně před týdnem anonymně ohlásili bombu na pražském Hlavním nádraží. Oba byli obviněni ze šíření poplašné zprávy. V případě odsouzení jim hrozí až pětileté vězení. České dráhy již dříve oznámily, že po pachatelích výhrůžných telefonátů budou soudně vymáhat ztráty.

Podezřelými jsou dva mladíci ve věku 18 a 20 let z Prahy a Prahy-východ. Mladší z nich se podle policie ozval 20. března. Podle mluvčího policie chtěl vidět policejní opatření v televizním zpravodajství. Druhý mladík, jenž hrozil o den později, potřeboval potvrzení o zpoždění vlaku, protože nechtěl do školy.

Anonymních hrozeb v poslední době přibývá. České dráhy jich od začátku roku po celé zemi zaznamenaly již 17, většinu z nich v druhé polovině března. Po anonymních hrozbách policisté Hlavní nádraží vždy vyklidili a vlaky byly odkloněny. Soupravy metra na Hlavním nádraží nezastavovaly. Pachatele anonymních telefonických výhrůžek se policistům daří odhalovat stále častěji i v případech, kdy telefonují z mobilních telefonů bez SIM karty. Podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové se policii podaří dopadnout více než polovinu těchto lidí.

Spustit audio