Policii v Královéhradeckém kraji trápí někteří polští řidiči svou agresívní jízdou

5. únor 2013

V Královéhradeckém kraji nepáchají dopravní přestupky jen Češi, ale také cizinci, nejvíce Poláci. Ti nejčastěji jezdí po hlavní trase z Hradce Králové přes Jaroměř a Náchod. Právě na silnici první třídy číslo 33 je velmi hustý provoz a s ním jsou pak spojeny i dopravní problémy a také přestupky.

Polští řidiči - podobně jako čeští - silniční pravidla porušují především tím, že nedodržují rychlost a celkově se na silnicích chovají dost nezodpovědně. Nejčastěji jsou problémy s řidiči kamionů. To potvrzuje i náměstek ředitele krajské policie Jan Pavelka:

„Mně se zdá, že polští řidiči jsou agresivní. S nákladními vozidly dosahují plné rychlosti i při plně naloženém vozidle. Zaznamenali jsme několik případů porušení rychlosti v obci i s nákladním vozidlem.“

Při trestání polských řidičů policisté čím dál více využívají kauce. To znamená, že jim zabaví auto. A dokud daný řidič nezaplatí částku, kterou určí správní řízení, tak mu vozidlo není vráceno zpět. Taková kauce je podle policistů výborná věc.

Hlavní výhodou je, že přestupek nezůstane nepotrestán. Dříve se totiž stávalo, že se polští řidiči vyhýbali placení pokut, jejich dohledávání bylo mnohdy složité, v případě zmiňovaných kaucí ale toto nehrozí.

Dopravní psycholožka Bohuslava Hájková nevidí v chování českých a polských řidičů zas až tak veliký rozdíl. Nicméně bezohlednost polských řidičů má podle ní hned několik důvodů. Mimo jiné i to, že náš kraj s Polskem přímo sousedí.

„Ta agresivní jízda je způsobena u většiny kamionistů tím, že spěchají. On už se cítí být už doma a někdo ho tady zdržuje. A ještě je další věc, že co mám zkušenosti, tak v Polsku jsou mnohem přísnější policisté než u nás,“ míní Hájková.

Policisté nyní na silnicích hlídkují pravidelně. Letos se navíc chtějí zaměřit na vážení kamionů a zamezit tak tomu, aby nákladní auta jezdila na trase Hradec Králové Náchod přetížená.

autor: ova
Spustit audio